:

Kan spanning vermoeidheid veroorzaken?

Muhammed de Jong
Muhammed de Jong
2025-07-15 11:58:53
Count answers : 0
0
Kan stress vermoeidheid veroorzaken? Ja, duidelijk! Langdurige spanning leidt tot overprikkeling van een aantal stresshormonen in de bijnier. Adrenaline en vooral cortisol worden afgescheiden in de bijnieren en bij chronische overprikkeling geraken zowel de bijnieren als de hersenen uitgeput. Je voelt je moe en begrijpt vaak niet waarom als je dit mechanisme niet begrijpt. Een mogelijke oorzaak is dat je te veel hooi op je vork neemt en te veel doet zonder voldoende rustpauzes en plezier in je leven in te bouwen. Een tweede oorzaak is dat je veel piekert. Piekeren is erg vermoeiend en uitputtend, het is eigenlijk een intensievere job dan hard werken. Indien je beide oorzaken langdurig combineert, dan loop je op termijn een ernstig risico op uitputting en vermoeidheid.
Wouter Willemsen
Wouter Willemsen
2025-07-15 10:09:21
Count answers : 0
0
Stress is de grootste reden van oververmoeidheid in Nederland. Als u stress heeft worden er meer hormonen cortisol en adrenaline aangemaakt, wat veel energie verbruikt. Hierdoor slaapt u vaak slechter en heeft u moeite met in slaap komen. Oververmoeidheid kan per persoon verschillende klachten geven, maar veel voorkomende klachten zijn: Vergeetachtigheid. Concentratieproblemen. Sloom zijn. Hoofdpijn. Lusteloosheid. Gapen. Droge ogen. U krijgt dan ook last van andere klachten en u heeft nergens energie voor.
Lieve Schroeff
Lieve Schroeff
2025-07-15 09:57:16
Count answers : 0
0
Kan spanning vermoeidheid veroorzaken? Als het brein overwerkt raakt, kan dit tot mentale oververmoeidheid leiden. Mentale oververmoeidheid wordt gekenmerkt door andere symptomen dan fysieke vermoeidheid. Terwijl we fysiek die dag eigenlijk helemaal niet zo actief zijn geweest, en vooral (achter de computer) hebben gezeten, komt dit door het feit dat kantoorwerk ons niet zozeer fysiek uitput, maar mentaal. Verschil: het helpt bij fysieke vermoeidheid wél om even bij te komen met een avondje Netflix of een weekendje relaxen, maar mentale uitputting vereist een andere aanpak. Om ’s avonds niet helemaal als een couch potato in elkaar te zakken is het belangrijk zoveel mogelijk oorzaken van stress weg te nemen tijdens de werkdag, zodat je hersenen niet overwerkt raken. Het antwoord is: multitasken. We denken dat we dat kunnen, maar eigenlijk valt dat tegen. Neuropsychiater Theo Compernolle beschrijft dit in zijn boek Zo haal je meer uit je brein. Ons brein is eigenlijk niet geschikt om veel informatie tegelijk te verwerken. Wanneer we tijdens ons werk gestoord worden door collega’s, onze telefoons, pushmeldingen, binnenkomende e-mails, geluiden of social media, raakt het overprikkeld. Maak een taak af, voordat je aan een volgende (nieuwe) taak begint. Neem pauzes zodat je brein tot rust kan komen: loop een rondje, haal thee, of kijk simpelweg even uit het raam. Toch mentaal oververmoeid? Probeer dan dit Om stress en mentale uitputting tegen te gaan, is het namelijk belangrijk om de Hippocampus en de frontale lob te stimuleren. En dit gebeurt onder andere door beweging, het luisteren van muziek en genoeg slaap, In plaats van lusteloos een serie kijken, kunnen we dus beter een muziekje opzetten en een fijne avondwandeling maken. Daarna op tijd onder de wol en we kunnen er mentaal weer helemaal tegenaan.
Thijs van de Brink
Thijs van de Brink
2025-07-15 08:28:36
Count answers : 0
0
Voorbeelden van lichamelijke klachten zijn hoofdpijn, vermoeidheid, hartkloppingen, buikklachten, rug- en nekklachten en gespannen spieren. Mentale klachten zijn bijvoorbeeld vergeetachtig zijn, je niet kunnen concentreren, piekeren, slecht slapen, een slechter humeur hebben of sneller boos zijn. Het is niet erg om activiteiten te doen die voor stress zorgen, als je daarna maar weer ontspant. Momenten van ontspanning geven je hersenen rust. Ze krijgen hierdoor de tijd om te herstellen. Wanneer je dit goed doet, zit je beter in je vel, ervaar je meer energie en meer focus.