:

Waarom vallen ouderen overdag in slaap?

Tim Maas
Tim Maas
2025-07-09 08:16:39
Count answers : 0
0
Mensen met dementie worden overdag vaak minder actief. Daardoor zijn ze 's avonds in bed minder moe. Sommige mensen vallen overdag in slaap. Ook dat zorgt voor een slechtere nachtrust. Ze komen dan dus in een vicieuze cirkel, waarin ze steeds slechter slapen. Lewy body dementie (LBD) veroorzaakt slaperigheid overdag en een verstoorde remslaap. Ook bij andere vormen van dementie verandert het slaapritme wanneer de ziekte erger wordt. Dit laat zich bijvoorbeeld op de volgende manieren zien: langer wakker liggen, rusteloos slapen of veel dromen, vaker wakker worden, dwalen in de nacht.
Luc Pham
Luc Pham
2025-07-09 07:54:43
Count answers : 0
0
Mensen met hypersomnie slapen erg veel en hebben aanvallen van ongewild zomaar in slaap vallen overdag. Hypersomnie kan veroorzaakt worden door: slaapziekte (narcolepsie); hypersomnie met een onbekende oorzaak (idiopatische hypersomnie); slechte slaapkwaliteit door een andere slaapstoornis, zoals bijvoorbeeld een slaapademhalingsstoornis (slaapapneu-syndroom); maar vaak is er gewoon sprake van een chronisch slaaptekort dat door gedrag wordt veroorzaakt. Hierbij zijn mensen overdag slaperig door een tekort aan slaap in de nacht. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld drukke werkzaamheden of ploegendiensten. U slaapt slecht, soms zonder dat u dat zelf weet, en bent daardoor overdag erg moe. Daardoor kunt u overdag vaak zomaar in slaap vallen.
Boris Kuipers
Boris Kuipers
2025-07-09 05:04:54
Count answers : 0
0
Ouderen hebben vaker last van slaapproblemen. Ouderen slapen minder makkelijk in. Ouderen slapen lichter. Ouderen hebben soms minder slaap nodig, doordat ze overdag minder actief zijn of tussen de middag een dutje doen. Ga bij voorkeur overdag niet slapen. Dit verstoort uw slaap-waak ritme waardoor u ’s nachts slechter slaapt. Als u toch het idee heeft een middagdutje te moeten doen, beperk dit dan tot één keer een half uurtje aan het begin van de middag.
Imke van den Broek
Imke van den Broek
2025-07-09 04:33:54
Count answers : 0
0
Frequent en lang slapen overdag komt veel voor bij de ziekte van Alzheimer. Dat komt doordat stoornissen in de hersenen het slaap-waakritme ontregelen. De hersenzone die instaat voor alertheid overdag, lijkt door de ziekte aangetast. Personen met alzheimerdementie veel slapen overdag is bekend. Bij de deelnemers die bij het begin van de studie geen tekenen van dementie vertoonden, steeg de duur van de middagdutjes met gemiddeld 11 minuten per jaar. Die duurtijd verdubbelde na een diagnose van dementie, en verdriedubbelde bij personen met alzheimer.
Noa van Klaarwater
Noa van Klaarwater
2025-07-09 04:25:37
Count answers : 0
0
Ouderen slapen daarom lichter en worden relatief vaker wakker dan jongere mensen. Als iemand overdag veel slaapt en -daardoor- ’s nachts wakker ligt kan dat natuurlijk wel problematisch zijn. Deze klachten worden vaak gezien bij (beginnende) dementie of Alzheimerpatiënten. Door deze aandoeningen raakt de biologische klok namelijk van slag en is er een verminderd tijdsbesef. Ouderen kunnen 's nachts slaapproblemen krijgen door pijnklachten, rusteloze benen, frequent toiletbezoek en angst of verwardheid. Sommige ouderen komen weinig buiten en krijgen daardoor weinig beweging en daglicht. Ook missen ze sociale contacten. Dit leidt tot een passieve daginvulling met veel dutten, waardoor ze ’s nachts minder goed slapen.