Wat zijn de symptomen van de slaapziekte?

Lizzy de Bruyn
2025-07-09 08:54:52
Count answers
: 0
De Afrikaanse slaapziekte doorloopt typisch 3 fasen:
Op de plaats van de steek verschijnt na ongeveer 7 dagen een roodachtig zweertje dat na enkele weken spontaan geneest.
Een paar weken of maanden later ontstaat er koorts en huiduitslag, en verschijnen er opgezwollen klieren, dikwijls eerst in de hals.
Na maanden of zelfs jaren wordt het zenuwstelsel aangetast, met als voornaamste kenmerk dat de persoon apathisch wordt, vandaar de naam ‘slaapziekte’.
De Amerikaanse slaapziekte (ziekte van Chagas):
In de meeste gevallen verloopt de aandoening zonder symptomen, behalve bij kleine kinderen.
Er is geen spontane genezing, zodat de infectie zonder behandeling levenslang aanwezig blijft.
Als er symptomen zijn, verschijnt eerst een klein zweertje op de steekplaats, vaak rond het oog.
Hierdoor zwelt het ooglid op, gevolgd door koorts, opgezwollen klieren en spierpijn.
De symptomen verdwijnen spontaan binnen enkele weken, maar de infectie wordt wel chronisch.
Door zenuwaantasting kan deze hartfalen en uitzetting van de slokdarm en dikke darm veroorzaken.

Dion Prins
2025-07-09 08:22:37
Count answers
: 0
De eerste klacht bij narcolepsie is vaak dat je overdag heel slaperig bent. Het lukt niet om wakker te blijven. Daardoor val je vaak opeens in slaap. Meestal als je iets rustigs doet, zoals wachten, televisie kijken of autorijden. Of als je op de wc zit. Maar je kunt ook in slaap vallen bij iets actiefs, zoals fietsen.
Ook kun je deze klachten erbij hebben: Je spieren worden soms opeens slap. Bijvoorbeeld de spieren in je gezicht, nek of benen. Dit gebeurt vooral als je moet lachen. Of als je boos wordt of schrikt. De spieren zijn eventjes slap, een paar seconden. Of langer, tot wel 2 minuten. Als de spieren in je benen opeens slap worden, kun je vallen.
's Nachts word je vaak even wakker. Je spieren werken even niet. Dat kan gebeuren voordat je in slaap valt of als je net wakker bent. Je kunt je dan even niet bewegen of praten. Je hebt heftige of enge dromen als je in slaap valt of wakker wordt. De dromen lijken echt.
Met narcolepsie heb je een grotere kans op een depressie, overgewicht en ongelukken.

Charlotte Zuijdveld
2025-07-09 07:59:14
Count answers
: 0
Wanneer iemand besmet is met de ziekte, ontstaat na enige dagen tot een maand een zweer op de plaats van de beet. De hierop volgende verschijnselen zijn: koorts, zware hoofdpijn, prikkelbaarheid, moeheid, opgezette lymfeklieren, soms uitslag en zwellingen en spier- en gewrichtspijn. Wanneer de parasiet de hersenen binnendringt, ontstaan verwardheid, slaapstoornissen, epileptische aanvallen, moeite met lopen en gevoelloosheid in handen en voeten. Uiteindelijk vermagert de patiënt snel, raakt in coma en sterft. De ziekte loopt, wanneer zij niet wordt behandeld, altijd dodelijk af.

Fabiënne van Dijk
2025-07-09 07:34:36
Count answers
: 0
Mensen met narcolepsie hebben overdag de neiging om plotseling in slaap te vallen. De slaapjes duren tussen de tien en dertig minuten. Patiënten voelen een slaapaanval meestal aankomen. Soms kan een patiënt door actief bezig te zijn een slaapaanval onderdrukken, maar dat heeft als gevolg dat hij of zij zich de rest van de dag vermoeid voelt en prikkelbaar is. Vrijwel alle patiënten hebben last van deze klachten. U kunt zich voorstellen dat narcolepsie een grote invloed heeft op iemands (sociale) leven en psychische welzijn. Het concentratievermogen lijdt eronder en het kan leiden tot somberheid, overgewicht en angst- en stemmingsstoornissen.
Zo’n zestig tot zeventig procent van de patiënten heeft naast narcolepsie ook kataplexie. Dit zijn korte spierverslappingen die opspelen bij bepaalde emoties of inspanningen, zoals hard lachen, woede of sport. Meestal verslappen eerst de nekspieren, de spieren in het gezicht en de benen. Een aanval van kataplexie duurt maar een paar seconden. De patiënt is wel bij bewustzijn, maar kan maar beperkt bewegen. Een aanval kan leiden tot slapheid van de spieren of onvermogen om duidelijk te praten, maar ook tot volledig in elkaar zakken. Ook gerelateerde slaapproblemen, zoals slaapapneu en heftige dromen, komen vaak voor.

Livia Goyaerts van Waderle
2025-07-09 07:22:01
Count answers
: 0
Eén van de belangrijkste symptomen in een vergevorderd ziektestadium zijn stoornissen van het centrale zenuwstelsel die kunnen leiden tot slaperigheid – vandaar de naam van de aandoening. In het eerste ziektestadium verspreidt de parasiet zich in de lymfevaten en de bloedsomloop. De patiënt krijgt koorts, gezwollen halsklieren, lever en milt, en gezichtsoedeem. Het tweede ziektestadium tast het centrale zenuwstelsel aan. De patiënt krijgt slaapstoornissen die evolueren naar een verstoorde waak-slaapcyclus. Er kunnen ook gedrags-, gevoels- en motorische stoornissen optreden. Zonder behandeling leidt de ziekte tot slaperigheid, coma en uiteindelijk de dood.

David Smeets
2025-07-09 06:18:00
Count answers
: 0
Het eerste, hemolymfatische stadium wordt gekenmerkt door koorts, hoofdpijn, vermoeidheid, lymfadenopathie, en pijnlijke spieren en gewrichten.
Bij deze vorm is er vervolgens progressie naar invasie van centraal zenuwstelsel met somnolentie en andere neurologische en psychiatrische symptomen binnen enkele weken, terwijl West-Afrikaanse trypanosomiase traag evolueert binnen een periode van ongeveer drie jaar.
In geval van Oost-Afrikaanse trypanosomiase kan de vliegenbeet verder ontwikkelen tot een rode zweer of sjanker.

Silke van Ochten
2025-07-09 05:19:07
Count answers
: 0
Bij de West-Afrikaanse vorm ontstaan er weken tot maanden na de beet episoden van koorts, malaise, gezwollen klieren in de hals. Nog later ontstaan er neurologische problemen, waaronder verstoord slaappatroon, verandering van karakter, extreme vermoeidheid, apathie. Deze fase kan maanden duren en leidt uiteindelijk tot de dood indien onbehandeld. Bij de Oost-Afrikaanse vorm verloopt het ziektebeeld veel sneller over enkele weken. Vaak is er ook hoge koorts en een zweer op de plaats van de beet.

Vigo Jansen
2025-07-09 04:08:24
Count answers
: 0
Klachten die je kunt hebben zijn: koorts, hoofdpijn, je zwak voelen, opgezette lymfeklieren en spier- en gewrichtspijn. Ergere klachten zijn onder meer verward zijn, verandering van hoe je bent (je persoonlijkheid) en andere klachten van de hersenen. Denk aan gedeeltelijke verlamming, moeite met lopen, suf zijn of in coma raken.
Je kunt van de slaapziekte overlijden, als je je niet laat behandelen.
Als de vlieg is besmet, komt er op de plek waar je bent gestoken een grote rode, open zweer. De steek van de tseetseevlieg kan pijnlijk zijn.

Jonas Uphaus
2025-07-09 03:17:29
Count answers
: 0
Bij een slaapziekte slaap je te weinig of juist te veel. Hierdoor functioneer je overdag minder goed en ben je overdag erg moe. Ook kan het zijn dat er zich tijdens je slaap abnormale verschijnselen voordoen, zoals nachtmerries, slaapwandelen en praten of tandenknarsen in je slaap.
Lees ook
- Wat is de oorzaak van het zomaar in slaap vallen overdag?
- Hoe kan ik slaapproblemen oplossen?
- Wat zijn de symptomen van slaapgebrek?
- Wat zijn de meest voorkomende slaapproblemen?
- Waarom vallen ouderen overdag in slaap?
- Wat helpt echt bij slaapproblemen?
- Kan paracetamol helpen om beter te slapen?
- Wat helpt tegen slaapgebrek?
- Wat zijn de symptomen van oververmoeidheid?