:

Is curry hetzelfde als masala?

Guus de Koning
Guus de Koning
2025-08-07 13:43:12
Count answers : 4
0
Garam Masala vs. curry poeder Een vraag die nog wel eens voorbij komt is of Garam Masala kruiden hetzelfde zijn als curry kruiden. Zowel garam masala als kerrie wordt gebruikt om smaak en kleur aan gerechten toe te voegen. Een van de grootste verschillen tussen beide kruiden is dat garam masala geen curcuma- kurkuma bevat. Dit is een van de hoofdingrediënten van kerrie die zorgt voor de gele kleur van het eten. Bijzonder is dat er niet één recept voor Garam Masala bestaat, maar dat de ingrediënten verschillen afhankelijk van de regio. In Noord-India zal de Garam Masala vrij mild zijn, terwijl hij in het zuiden juist een stuk pittiger is. Hou hier dan ook rekening mee bij het bestellen.
Nynke de Kale
Nynke de Kale
2025-08-04 14:45:27
Count answers : 4
0
Kerrie is een kruidenmengsel, een mengsel van specerijen. Curry is de Engelse naam voor gerechten die bereid zijn met kerrie. Masala is weer een mengsel van een groot aantal verse kruiden en specerijen. Overigens zaten er in dat Britse kruidenmengsel helemaal geen kari-blaadjes en was compleet anders dan de curry uit India. De term masala komt uit India en is daar vandaan door Hindoestanen meegebracht naar onder meer Suriname. In Zuid-India eet men natte masala’s, wat wij curry-pasta noemen. Bereid je gerecht met een natte masala dan krijg je een sausig gerecht. Droge masala’s, mengsels van geroosterde specerijen al dan niet in poedervorm, komen uit Noord-India. Deze gerechten zijn niet sausig en worden ook wel een dry gerecht genoemd.

Lees ook

Wat zijn de Curry-lijnen?

Ook is er een netwerk waarvan de lijnen Noord-west/Zuid-Oost en Noord-Oost/Zuid-West georiënteerd zi Lees meer

Wat is curry eigenlijk?

Curry is een geliefd gerecht uit zowel de Thaise als de Indiase keuken. Smaakvol, kruidig en je kunt Lees meer

Mustafa Jonker
Mustafa Jonker
2025-07-27 11:28:28
Count answers : 9
0
De mengeling heet in India ‘masala’. ‘Natte’ masala’s, die wij curry-pasta noemen, komen oorspronkelijk uit Zuid-India en droge masala’s komen traditioneel uit Noord-India. Over het algemeen zit er in kerrie, afkomstig uit warmere gebieden, vaak meer chilipoeder en kerrie, afkomstig uit koelere gebieden, bevat veel mildere specerijen, zoals bijvoorbeeld kurkuma. Zelfs familietradities kunnen invloed hebben op de samenstelling en smaak van kerrie.
Youssef Farah
Youssef Farah
2025-07-23 02:59:11
Count answers : 7
0
Ik las op deze subreddit dat iemand zei dat Surinaamse "curry" eigenlijk "garam masala" wordt genoemd in het Caribisch gebied, en curry is iets anders. Een van mijn ouders vertelde me dat in het verleden Indo-Surinaamse masala/curry niet populair was of zo veel in de winkels werd verkocht, maar dat iets soortgelijks, curry genaamd, uit Nederland werd geïmporteerd. Dus, wat is Surinaamse masala precies? Het bestaat voornamelijk uit een mix van specerijen zoals kurkuma, venkel, koriander, mosterd, zwarte komijn, komijn en soms kruidnagel, zwarte peper, alle specerijen worden ook toegevoegd. Ze worden geroosterd en vervolgens tot poeder gemalen. Er zijn drie soorten masala: chutney masala (donkerbruin), standaard masala (geel, voornamelijk gebruikt voor kip) en eend/geitenmasala (geel, maar met toegevoegde anijs en galanga). Nu is mijn vraag, wat is Caribische curry precies, gezien de verklaring dat curry en masala niet hetzelfde zijn, en dat Surinaamse masala meer lijkt op garam masala, zoals gesuggereerd door de gebruiker op deze subreddit. Ik kijk ernaar uit om te horen van alle landen waar dit de norm is, maar vooral Guyana, Trinidad en Tobago en Jamaica.

Lees ook

Wat is Madras curry?

Madras curry is een gerecht dat je keuken vullen met een geur waar je instant honger van krijgt. De Lees meer

Is er een verschil tussen kerrie en curry?

Curry en kerrie zijn standaardtaal in het hele taalgebied in de betekenis ‘specerijenmengsel in poed Lees meer

Naud Schelvis
Naud Schelvis
2025-07-15 01:09:25
Count answers : 9
0
Het is niet weg te denken uit de Nederlandse keukenkastjes: kerrie. Een gele smaakmaker die je overal op of doorheen kunt doen. We gebruiken dit woord in Nederland ook voor verschillende producten en gerechten. Is het simpelweg de Engelse vertaling van kerrie, of hebben we het over een heel ander product? Kerrie vindt zijn oorsprong in India, waar het afstamt van het Tamil-woord kari. Dit betekent ‘gekruide saus’, en wordt in het Engels curry genoemd. De samenstelling van deze gekruide saus verschilt per regio, maar bevat traditioneel gezien altijd kari patta. Dit is het blad van de kerriebladboom, deze bladeren worden in Nederland ook wel kerrieblaadjes of currybladeren genoemd. Maar naast de currybladeren wordt er ook een mengsel aan kruiden toegevoegd aan de gekruide saus. Deze kruidenmix heet in India masala. Zo is er bijvoorbeeld garam masala, chai masala (voor in je chai latte) en tandoori masala (voor op een geroosterde kipspies). Masala, kerrie of toch curry? Zoals met wel meerdere gerechten hebben we er onze eigen draai aan gegeven. Want het droge kruidenmengsel dat ze in India masala noemen, heet bij ons kerrie. Terwijl de pasta, saus en het gerecht wel gewoon curry genoemd worden. Ben je in Engeland? Daar geven ze zowel de kruiden, saus als het gerecht de naam curry, al dan niet toegespitst op de specifieke soort. Ook interessant.
Ayoub Çelik
Ayoub Çelik
2025-07-07 11:49:48
Count answers : 8
0
Een curry is een gerecht, zeg een groente, bereid in olie (en evt water, kokosmelk, yoghurt, gezeefde tomaten en/of amandelmeel) met ui, knoflook en kruiden. Op zichzelf hoeft een curry niet pittig te zijn. Een masala is een gerecht, bv een curry, waar een masala (kruidenmix) aan is toegevoegd om het een specifieke smaak te geven en daarom meestal rijker, pittiger en rood-bruiner van kleur. Masala in de naam van een gerecht, bv chana masala, impliceert dat het een sauzig gerecht is.

Lees ook

Wat doet curry met je lichaam?

Pittig eten zou goed zijn voor je metabolisme. De stof capsaïcine die in pepers zit, zou je verteri Lees meer

Wat is Curry Madras?

Curry madras is de pittige variant van de 'gewone' Indiase curry. Als je zelf de curry madras kruide Lees meer

Fay Jacobs
Fay Jacobs
2025-06-25 21:13:55
Count answers : 10
0
Kerrie is een kruidenmengsel van oorspronkelijke Indiase kruiden en specerijen. De basis van Kerrie is echter altijd Kurkuma, ook wel Geelwortel. Om 't verhaal vollediger te maken: er bestaat ook Kerrie Masala. ‘Masala' betekent niets anders dan geroosterd. Garam Masala is ook zo'n kruidenmengsel, lijkt op Kerrie, maar is net anders van samenstelling, én dus geroosterd. Een curry associeren wij nu met een volledige maaltijd, al dan niet pittig.
Thijs van de Brink
Thijs van de Brink
2025-06-25 21:00:32
Count answers : 13
0
Curry is vergelijkbaar met de Surinaamse masala, doch heeft een andere kruidensamenstelling. De Engelse aanduiding curry wordt gebruikt voor de masala uit India. Kerrie is een aangepaste versie van masala of curry, aangezien het met andere kruiden en specerijen wordt bereid. Het aroma van deze kruiden en specerijen komt optimaal tot zijn recht als ze op een speciale manier geroosterd worden, zoals bij masala het geval is.

Lees ook

Wat is kip jalfrezi?

Heerlijke Indiase kip jalfrezi met paprika, tomaat en sperziebonen in een kruidige, licht pittige sa Lees meer

Is kerrie gezond voor je?

In 1 theelepel (2 gram) kerriepoeder zit: 7 kcal energie 0,3 gram vet 0 gram verzadigd vet 0,7 g Lees meer