:

Wat is curry eigenlijk?

Frederique Lopes
Frederique Lopes
2025-07-29 05:46:42
Count answers : 16
0
Curry is zo’n brede categorie die zo’n divers scala aan gerechten omvat, dat het moeilijk is om uit te leggen wat als curry wordt beschouwd en wat niet. Het woord “curry” werd door Britse kolonisten in India als een overkoepelende term gebruikt als een eenvoudige manier om te verwijzen naar pittige Indiase gerechten – gerechten die uit verschillende regio’s van een land kwamen met talloze culturen en 19.500 talen, gerechten waarin verschillende soorten ingrediënten werden gebruikt en waren niet noodzakelijkerwijs verwant aan elkaar. Sommige etymologen suggereren dat het woord ‘curry’ is afgeleid van het woord ‘kari’, wat peper of gekruide saus betekent in het Tamil, een Zuid-Indiase taal. Dus je begrijpt waarom curry moeilijk uit te leggen is: het is meer een idee dan een tastbaar iets. Afhankelijk van de regio waar het gerecht vandaan komt en de voorkeur van de kok, kunnen Zuid-Aziatische curries kokos, room, yoghurt, water/bouillon, tomaat of noten zijn – of een combinatie ervan. De meeste beginnen met het sauteren van aromaten zoals uien en knoflook. Ze kunnen pittig of mild zijn. Ze kunnen de textuur hebben van een dikke puree, zoals saagpaneer, of jusachtig, zoals korma, en ze worden gegeten met rijst en flatbreads zoals naan, chapati en paratha. Wanneer een gerecht “curry” is, zoals in “curried chicken salad” of “curried bloemkool”, betekent dat in wezen gewoon dat kerriepoeder of andere Indiase kruiden worden gebruikt om het op smaak te brengen.
Bart Hassan
Bart Hassan
2025-07-22 14:39:25
Count answers : 5
0
Met curry wordt een groot aantal gekruide gerechten omschreven die voorkomen in veel Aziatische landen. Te denken valt aan Thailand, Indonesië en Singapore. In Nederland gebruiken we de term curry om een gekruid, sausachtig gerecht te omschrijven dat wordt gekookt in een Aziatische stijl. In de curry-keuken draait het allemaal om experimenteren met smaken, ingrediënten en structuren. Het basis ingrediënt voor een curry is de curry paste. Deze wordt gemaakt door verschillende ingrediënten te vermalen tot een pasta. De specerijen die hiervoor worden gebruikt verschillen per curry paste. De perfecte paste is een nauwkeurig uitgebalanceerde combinatie van meer dan tien verschillende authentieke specerijen en kruiden. Die precies zó op elkaar zijn afgestemd dat geen enkele smaak overheerst. Zonder kokosmelk kun je simpelweg geen goede curry bereiden. Kokosmelk zorgt er voor dat de saus compacter wordt en dat alle smaken van de verschillende kruiden tot hun recht komen.

Lees ook

Wat zijn de Curry-lijnen?

Ook is er een netwerk waarvan de lijnen Noord-west/Zuid-Oost en Noord-Oost/Zuid-West georiënteerd zi Lees meer

Wat is Madras curry?

Madras curry is een gerecht dat je keuken vullen met een geur waar je instant honger van krijgt. De Lees meer

Louise Lind
Louise Lind
2025-07-13 22:37:23
Count answers : 7
0
Curry is een gerecht dat oorspronkelijk van het Indisch subcontinent stamt en zich in de loop van de eeuwen over grote delen van Azië heeft verspreid. Het gerecht bestaat uit een combinatie van kruiden, specerijen, groenten en soms vlees. Er wordt onderscheid gemaakt tussen droge en natte curry's. Natte curry's bevatten veel vocht, vaak doordat er kokosmelk doorheen gemengd wordt. Droge curry's worden met een kleine hoeveelheid vocht gekookt totdat alleen nog een laagje op de groenten en eventueel vlees blijven zitten. Het woord curry is afgeleid van het woord kaṟi uit het Tamil, dat zoiets als saus of genieten van rijst betekent. Curry kent wereldwijd vele varianten en is bijvoorbeeld onderdeel van de fusionkeukens, waarin verschillende stijlen worden gecombineerd. Veel gebruikte ingrediënten zijn kurkuma, komijn, koriander, gember en chilipeper. In natte curry’s wordt verder kokosmelk, yoghurt, room, bouillon of tomatenpuree gebruikt.
Boaz Kuipers
Boaz Kuipers
2025-07-03 04:41:48
Count answers : 5
0
Curry is een verzamelnaam voor gerechten waarin specerijen de hoofdrol spelen. Het woord curry komt uit Zuid-India, van het Tamil-woord "kari", wat saus of stoofgerecht betekent. Tegenwoordig heeft het woord curry verschillende betekenissen, afhankelijk van waar je bent: In het Westen: vaak synoniem met “kerriepoeder” – een kant-en-klaar kruidenmengsel. In India: geen specifiek gerecht, maar een verscheidenheid aan recepten met verschillende kruidenbasissen en kooktechnieken. In Thailand: curry verwijst naar chilipasta’s – rood, groen of geel – gemengd met kokosmelk tot een saus. In Japan: curry is een mild, romig stoofgerecht, meestal geserveerd met rijst en gepaneerd vlees. Wat ze allemaal gemeen hebben is de bereidingswijze: een gekruide saus of stoofpot met groenten, vlees of vis. Kort samengevat: Curry is geen enkele specerij – het is een veelzijdige culinaire traditie die per land sterk kan verschillen in smaak en vorm.

Lees ook

Is er een verschil tussen kerrie en curry?

Curry en kerrie zijn standaardtaal in het hele taalgebied in de betekenis ‘specerijenmengsel in poed Lees meer

Wat doet curry met je lichaam?

Pittig eten zou goed zijn voor je metabolisme. De stof capsaïcine die in pepers zit, zou je verteri Lees meer

Jesper van Beieren
Jesper van Beieren
2025-06-25 18:58:10
Count answers : 9
0
Curry is een geliefd gerecht uit zowel de Thaise als de Indiase keuken. Smaakvol, kruidig en je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten. Een schaaltje rijst erbij en naanbrood om te dippen, en je hebt een heerlijke exotische maaltijd op tafel. Een ding is zeker: met een curry recept van Jumbo is zelf curry maken een eitje. We hebben diverse vegetarische curry recepten, maar ook volop ideeën voor een curry met kip, vlees of vis.