:

Is er een verschil tussen kerrie en curry?

Romy van der Pluijm
Romy van der Pluijm
2025-08-11 10:43:53
Count answers : 6
0
Kerrie en curry worden in elk geval allebei gebruikt om kruidige gerechten aan te duiden. Kerrie is een kruidenmengsel. De term kerrie stamt van het woord kari, wat 'saus' of 'gerecht' betekent in het Tamil. Waar men met kerrie het kruidenmengsel aanduidt, slaat de term curry op kruidige gerechten zoals die vaak in de Zuid-Aziatische keuken worden bereid. Echter wordt kerrie dus gebruikt om de kruidenmix aan te geven terwijl curry een verzamelnaam is voor de verschillende kruidige gerechten.
Isabel van Leeuwen
Isabel van Leeuwen
2025-08-04 10:31:25
Count answers : 9
0
In Nederland spreekt men over het algemeen alleen van 'curry' als het gaat om de daarmee bereide gerechten, maar in België wordt met 'curry' de specerij aangeduid. Het woord 'kerrie' is een verbastering van het Tamil-woord kari, dat saus betekent. De toepassing van kerrie in de Indonesische keuken is door de Indonesiërs van India overgenomen. Het gebruik van dit type kruidenmengsels werd door de Engelsen overgenomen, waarbij het woord verhaspeld werd tot “curry”. De meeste currygerechten in de Indonesische keuken zijn niet vergelijkbaar met de Indiase kerries. De samenstelling van kerriepoeder varieert sterk, maar bevat doorgaans specerijen als gember, kardemom, kummel, komijn, koriander, kruidnagel, kurkuma en zwarte peper. In varianten van kerrie kunnen ook andere ingrediënten worden toegevoegd, zoals anijs, foelie, kaneel en cayennepeper. Het woord 'kerrie' is dus een afgeleide van het Tamil-woord 'kari', dat saus betekent, en dit werd door de Engelsen veranderd in 'curry'. In Nederland en België wordt 'kerrie' en 'curry' soms door elkaar gebruikt om naar het kruidenmengsel of de saus te verwijzen.

Lees ook

Wat zijn de Curry-lijnen?

Ook is er een netwerk waarvan de lijnen Noord-west/Zuid-Oost en Noord-Oost/Zuid-West georiënteerd zi Lees meer

Wat is curry eigenlijk?

Curry is een geliefd gerecht uit zowel de Thaise als de Indiase keuken. Smaakvol, kruidig en je kunt Lees meer

Felix Franse Storm
Felix Franse Storm
2025-07-25 14:43:40
Count answers : 10
0
Kerrie vindt zijn oorsprong in India, waar het afstamt van het Tamil-woord kari. Dit betekent ‘gekruide saus’, en wordt in het Engels curry genoemd. De melange die kerrie heet, is een mix van verschillende specerijen en kruiden - soms zelfs meer dan tien. Terwijl de pasta, saus en het gerecht wel gewoon curry genoemd worden. Ben je in Engeland? Daar geven ze zowel de kruiden, saus als het gerecht de naam curry, al dan niet toegespitst op de specifieke soort.
Suus de Pruyssenaere de la Woestijne
Suus de Pruyssenaere de la Woestijne
2025-07-19 20:15:25
Count answers : 10
0
Er wordt gesproken over zowel kerrie als curry. Er wordt echterressioneel uit Zuid-India en droge masala’s komen traditioneel uit Noord-India. India kent naast gele kerrie ook een rode kerrie waarbij de rode kleur afkomstig is van rode pepers. De gele kleur is afkomstig van kurkuma, dit is altijd een bestanddeel van de specerijenmix. Over het algemeen zit er in kerrie, afkomstig uit warmere gebieden, vaak meer chilipoeder en kerrie, afkomstig uit koelere gebieden, bevat veel mildere specerijen, zoals bijvoorbeeld kurkuma. Zelfs familietradities kunnen invloed hebben op de samenstelling en smaak van kerrie.

Lees ook

Wat is Madras curry?

Madras curry is een gerecht dat je keuken vullen met een geur waar je instant honger van krijgt. De Lees meer

Wat doet curry met je lichaam?

Pittig eten zou goed zijn voor je metabolisme. De stof capsaïcine die in pepers zit, zou je verteri Lees meer

Frederique Paspoort van Grijpskerke en Poppendamme
Frederique Paspoort van Grijpskerke en Poppendamme
2025-07-12 20:03:35
Count answers : 8
0
Kerrie is een aangepaste versie van masala of curry, aangezien het met andere kruiden en specerijen wordt bereid. Bovendien zijn deze kruiden en specerijen niet geroosterd. Hierdoor heeft kerrie een andere smaak als masala of curry. Curry is vergelijkbaar met de Surinaamse masala, doch heeft een andere kruidensamenstelling.
Loek Vermeulen
Loek Vermeulen
2025-07-03 10:15:01
Count answers : 9
0
Kerrie komt oorspronkelijk uit India, het woord stamt af van kari, wat ‘gekruide saus’ betekent. De samenstelling van kari is niet in heel India hetzelfde. Toch kun je er altijd één ingrediënt in terugvinden: kari patta. Dat zijn blaadjes van de kerriebladboom. Daarnaast vind je in de gekruide saus altijd een kruidenmix terug. Curry powder stak de Noordzee over, naar ons kikkerlandje, en zo zijn wij ook in aanraking gekomen met het mengsel. Wij noemen het alleen geen curry powder, maar kerrie. Kerrie is dus die mix van specerijen en kruiden. Welke specerijen en kruiden er precies in zitten, kan letterlijk per potje verschillen. Oftewel: de saus noemen wij curry, de droge specerijen- en kruidenmix (masala) noemen wij kerrie. In Engeland is het wel één pot nat, daar staat curry voor de specerijen- en kruidenmix, de saus én het gerecht.

Lees ook

Wat is Curry Madras?

Curry madras is de pittige variant van de 'gewone' Indiase curry. Als je zelf de curry madras kruide Lees meer

Wat is kip jalfrezi?

Heerlijke Indiase kip jalfrezi met paprika, tomaat en sperziebonen in een kruidige, licht pittige sa Lees meer

Philip Kuiper
Philip Kuiper
2025-06-25 21:54:45
Count answers : 11
0
Curry en kerrie zijn standaardtaal in het hele taalgebied in de betekenis ‘specerijenmengsel in poedervorm, met onder meer kurkumawortel’. De woorden kerrie en kerriepoeder worden vooral in Nederland gebruikt. Het woord curry wordt ook gebruikt in de betekenis ‘Indiase bereiding die bestaat uit een combinatie van kruiden, specerijen, groenten en soms vlees of vis’. Er zijn verschillende soorten curry’s, zoals groentecurry, kipcurry, schapencurry en viscurry.
Raf van der Velden
Raf van der Velden
2025-06-25 21:41:15
Count answers : 9
0
De termen kerrie en curry worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze hebben eigenlijk verschillende betekenissen en toepassingen in de culinaire wereld. Het belangrijkste verschil tussen kerrie en curry ligt in hun oorsprong en toepassingen. Kerrie is een poeder of mengsel van specerijen dat zijn oorsprong vindt in de Indiase keuken. Kortom, kerrie is een specerijenmengsel, terwijl curry een gerecht is dat dit mengsel als basis gebruikt voor smaakvolle maaltijden.

Lees ook

Is kerrie gezond voor je?

In 1 theelepel (2 gram) kerriepoeder zit: 7 kcal energie 0,3 gram vet 0 gram verzadigd vet 0,7 g Lees meer

Is curry hetzelfde als masala?

Curry is vergelijkbaar met de Surinaamse masala, doch heeft een andere kruidensamenstelling. De Enge Lees meer