Hoe weet je wat je trauma is?

Dion de Haan
2025-07-18 16:16:54
Count answers
: 0
Zelfreflectie is een krachtig hulpmiddel bij het herkennen van een trauma. Door regelmatig tijd te nemen om na te denken over je gevoelens en gedragingen, kun je patronen ontdekken die wijzen op traumatische ervaringen. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn bijvoorbeeld: "Voel ik me vaak angstig of gestrest zonder duidelijke reden?" of "Heb ik moeite om bepaalde herinneringen los te laten?" Het bijhouden van een dagboek kan ook helpen bij zelfreflectie. Door je gedachten en gevoelens op te schrijven, kun je beter inzicht krijgen in de impact van het trauma op je leven. Het bijhouden van je reacties in verschillende situaties kan duidelijk maken of bepaalde triggers trauma-gerelateerd zijn.

Rik Koç
2025-07-18 12:53:12
Count answers
: 0
Als je in het verleden iets ergs is overkomen, kan het zijn dat je daar nog steeds last van hebt. Misschien heb je de gebeurtenis geen plekje kunnen geven en loop je er nog altijd mee rond. Er is dan sprake van een trauma, en dat kan lang na de gebeurtenis nog veel klachten veroorzaken. In de onderstaande trauma test krijg je meer inzicht in jouw klachten. Geef per stelling aan of je last hebt van de genoemde klacht. Na het beantwoorden van de vragen krijg je een indicatie of er mogelijk sprake is van een trauma.

David Ramos
2025-07-18 10:52:13
Count answers
: 0
Een trauma ontstaat meestal door gebeurtenissen die niet kunnen worden opgelost door de normale coping mechanismen. Enkele voorbeelden van gebeurtenissen die een trauma tot gevolg kunnen hebben zijn: een ernstig auto-ongeluk, fysiek of seksueel misbruik, oorlogsgeweld of het verlies van een dierbare. Na een vervelende gebeurtenis krijg je te maken met verschillende emoties zoals, verdriet, angst, hulpeloosheid, schuld of woede. Dit is logisch, en vaak verdwijnen die gevoelens vanzelf. Maar als dat niet gebeurt en je blijft lijden, kan het zijn dat er sprake is van een trauma.
Klachten door trauma's kunnen verschillen van persoon tot persoon. De meest voorkomende klachten zijn herbelevingen, nachtmerries, concentratieproblemen en moeite met slapen. Als de klachten langer dan een maand aanhouden, kan er sprake zijn van een Post Traumatische Stressstoornis (PTSS) of psychotrauma.
Lees ook
- Wat zijn de symptomen van hoog energetisch trauma?
- Wat is energetisch trauma?
- Wat is een laag energetisch trauma?
- Wat is hoogenergetisch letsel?
- Hoe kom ik erachter wat mijn trauma is?
- Wat is de definitie van hoog energetisch trauma?
- Waar zit trauma in je lichaam?
- Welke 3 vormen van letsel zijn er?
- Wat is chondraal letsel?