:

Wat valt onder verborgen gebreken in een koophuis?

Elise van de Elzas
Elise van de Elzas
2025-07-16 05:58:10
Count answers : 0
0
Heeft een woning gebreken die je bij aankoop niet kon zien, maar waar je na aankoop wel last van hebt? En waren zowel koper als verkoper niet op de hoogte van deze gebreken aan de koopwoning? Dan noemen we dat in de volksmond ‘verborgen gebreken’. Er zijn allerlei soorten gebreken die na aankocht van een huis problemen kunnen geven, zoals: Verrotte vloerbalken Lekkage in de riolering, in je dak of in de douche Verborgen gebreken met elektriciteit (onveilig) Houtworm Niet waterdicht bad Funderingsproblemen Ongedierte ‘Lekke’ ramen Betonrot Zwam in je vloer
Isabella van den Brink
Isabella van den Brink
2025-07-10 02:39:15
Count answers : 0
0
Een scheur in de muur is bijvoorbeeld niet bepaald een verborgen gebrek. Onzichtbare, verroeste leidingen wel. Maar ook boktor, houtworm of asbest worden gezien als verborgen gebreken in een huis. Een gebrek is ernstig wanneer het normaal gebruik van het huis in de weg staat. Een lekkend dak bijvoorbeeld.
Thijs Arslan
Thijs Arslan
2025-06-29 06:12:17
Count answers : 0
0
Ontdekt u na de overdracht een gebrek aan het door u gekochte huis dat u nog niet had gezien? Bijvoorbeeld lekkage, krimpscheuren of slechte fundamenten? Als de verkoper hierover niets heeft verteld, kan dit een verborgen gebrek zijn waarvoor hij aansprakelijk is. Hij kan ook aansprakelijk zijn als hij het gebrek zelf niet kende. Daarnaast heeft de verkoper een zogenaamde ‘mededelingsplicht’. Als de verkoper op de hoogte is van een gebrek dat het normaal gebruik van de woning in de weg staat, dient hij dit aan de koper mee te delen. Doet hij dat niet, dan is de verkoper in beginsel aansprakelijk voor de schade die de koper vanwege het verborgen gebrek lijdt.
Noor van der Meer
Noor van der Meer
2025-06-29 05:58:42
Count answers : 0
0
Verborgen gebreken zijn gebreken die na de levering worden geconstateerd. Voorbeelden hiervan zijn houtrot, boktorren, schimmel of een slechte fundering. Is het gebrek zichtbaar, dan zal de verkoper niet aansprakelijk zijn voor het gebrek. Dit gebrek heeft de koper kunnen zien bij de bezichtiging van de woning. Of het is een gebrek dat bij een bouwkundige keuring aan het licht komt. Scheurvorming in de muur kan wijzen op een gebrekkige fundering. Kent de verkoper het gebrek of zou hij van het gebrek op de hoogte moeten zijn geweest, dan kan de verkoper zich hierop niet beroepen. Dan heeft de verkoper zijn mededelingsverplichting geschaad, en is van uitsluiting van de aansprakelijk voor het gebrek geen sprake.
Duuk Adelaar
Duuk Adelaar
2025-06-29 02:52:06
Count answers : 0
0
Bij het opstellen van het koopcontract wordt meestal gebruikgemaakt van de model koopovereenkomst. In artikel 6.1 van dit contract staat dat de koper alle zichtbare en onzichtbare gebreken aanvaardt. Artikel 6.3 is hierop een uitzondering. Hierin verklaart de verkoper dat de woning voor normaal gebruik geschikt is. Blijkt er sprake van een gebrek waardoor de woning niet normaal gebruikt kan worden, bijvoorbeeld een rotte dakconstructie, en was het gebrek al aanwezig bij de eigendomsoverdracht maar voor de koper niet zichtbaar tijdens de bezichtiging, dan kan jij als verkoper aansprakelijk zijn voor dit gebrek. Er wordt een gebrek geconstateerd dat je hebt verzwegen. Als je gebreken aan je woning verzwijgt, kun je de koper niet verwijten dat hij onvoldoende onderzoek heeft verricht naar jouw woning. Als de koper een gebrek vindt, dan kun je aansprakelijk zijn als je het hebt verzwegen. In dit geval heb je niet voldaan aan je mededelingsplicht en moet je actie ondernemen om het gebrek op te lossen. Je verkoopt je huis meestal inclusief eventuele zichtbare en onzichtbare gebreken. Daarom heeft de koper een onderzoeksplicht. De koper moet zelf uitvinden in welke bouwkundige staat jouw woning verkeert. Als verkoper heb je een mededelingsplicht. Dit betekent dat je voorafgaand aan de verkoop de gebreken aan je woning die bij jou bekend zijn aan de koper moet melden.