:

Hoe kan ik leren ruimte in te nemen?

Tycho de Bruyn
Tycho de Bruyn
2025-07-15 19:49:27
Count answers : 0
0
Je ruimte innemen is nog niet zo makkelijk. Het is iets wat je niet zomaar ineens kan. Maar… wel iets wat je structureel kunt leren. Een soort van innerlijke vaardigheid die je door te oefenen en ernaar te handelen kunt aanleren. Als je die keus maakt om meer ruimte in te nemen ga je er bewust meer aandacht naartoe brengen. Dat lukt alleen als je echt toe bent aan de wens om zonder compromissen te leven. Grenzen stellen Toen ik haar vertelde dat grenzen stellen, wat ze al een paar maanden flink aan het oefenen was, óók ruimte innemen is, vielen de kwartjes. Ik geloof dat ruimte innemen echt een innerlijke vaardigheid is die je kunt trainen. Door de focus hierop te houden en ervoor te gaan verandert er iets fundamenteels in jezelf, in je leven en je bedrijf.
Hanna Postma
Hanna Postma
2025-07-15 18:01:39
Count answers : 0
0
Loop op straat eens rechtdoor als er iemand aankomt, voel je groter in plaats van je klein te maken en kijk wat er gebeurt. Gaan jullie botsen? Welnee! Moet je er heel boos en dreigend bij kijken om de ander aan de kant te krijgen? Ook niet. Gewoon zelfverzekerd doorlopen, rechte rug en schouders naar achter i.p.v. als een bange, sorry-zeggende muis weg te duiken zoals je gewend bent. Dan gaat de ander aan de kant. En ga dan even voelen in jezelf hoe dat voelt. Heerlijk toch! Als je dit vaker oefent en het wordt gewoon voor je (en dat wordt het!) dan kun je ook op andere plekken en in andere situaties makkelijker ruimte innemen, gezond voor jezelf opkomen en je vooral goed voelen over jezelf. Zo iemand neemt heel gemakkelijk ruimte in en dat is nu net waar jij niet zo goed in bent. Je kunt een klein beetje van het irritante gedrag lenen en je eigen maken om eens uit te proberen om meer ruimte in te nemen.
Sven Pham
Sven Pham
2025-07-15 16:30:09
Count answers : 0
0
Hier zijn een paar praktische stappen: 1. Zelfreflectie en bewustwording Zet je telefoon uit, ga ergens rustig zitten en denk eens goed na over je leven. Waar voel je je beperkt? Wat houdt je tegen? Deze zelfreflectie is de eerste stap naar verandering. 2. Stel grenzen Grenzen stellen klinkt misschien hard, maar het is absoluut noodzakelijk. Laat mensen weten wat je wel en niet accepteert. Dit kan in het begin ongemakkelijk zijn, maar je zult zien dat het je veel meer ruimte geeft om jezelf te zijn. 3. Maak authentieke keuzes Stop met dingen doen omdat anderen dat van je verwachten. Kies voor wat jij echt wilt. Dit kan betekenen dat je moeilijke beslissingen moet nemen, zoals het verlaten van een baan die je haat of het beëindigen van een ongezonde relatie. 4. Doe-oefening: Welke ruimte neem ik in? Ja, een doe-oefening. Pak een paar objecten die je gezinsleden representeren en zet ze op tafel. Rangschik ze zoals jij je relaties ziet. Het klinkt misschien gek, maar het helpt je om inzicht te krijgen in je familiepatronen en hoe deze je huidige leven beïnvloeden. 5. Communiceer duidelijk Leer om duidelijk te zeggen wat je nodig hebt en wat je grenzen zijn. Dit voorkomt misverstanden en zorgt ervoor dat anderen weten waar ze aan toe zijn. 6. Neem tijd voor jezelf Blokkeer tijd in je agenda voor jezelf. Dit kan een dagelijkse wandeling zijn, een boek lezen, of gewoon even niks doen. Dit is jouw tijd om op te laden en weer in contact te komen met jezelf. 7. Omring jezelf met ondersteunende mensen Zoek mensen die je steunen in je reis om je eigen ruimte in te nemen. Mensen die je aanmoedigen en je authenticiteit respecteren. Dit kan betekenen dat je je sociale kring moet herzien. Door deze stappen toe te passen zul je ervaren dat je eigen ruimte innemen steeds gemakkelijker wordt. Eigen ruimte innemen kun je leren. Samen zullen we onderzoeken welke patronen je belemmeren en hoe je deze kunt doorbreken.
Ibrahim Fremie
Ibrahim Fremie
2025-07-15 16:18:12
Count answers : 0
0
Om te leren ruimte innemen, moet je beginnen met zelfherstel. Ik heb een online training ontwikkeld om je te helpen in de zoektocht om jezelf te (her)vinden. In deze training gaan we aan de slag met: Wat zijn mijn behoeften? Waar liggen mijn grenzen? Ik en mijn gevoelens. Mijn zelf: zelfrespect, zelfwaardering, zelfvertrouwen, zelfkennis, zelfverzekerd, zelfbeeld en zelfaanvaarding, zelfbewust, zelfreflectie. In verbinding komen met je ZELF. Connectie met de ander.
Thijn Vierdag
Thijn Vierdag
2025-07-15 15:24:34
Count answers : 0
0
Luisteren naar de signalen van je lichaam. Het is kortom tijd om beter te leren voelen: voelen en ervaren om zo je eigen ruimte in te gaan nemen. Om te kunnen voelen wat er in je lijf speelt is het nodig om je hoofd tot rust te brengen. Daar is ruimte en ontspanning voor nodig. Een belangrijk instrument dat we hebben om weer beter te leren voelen is bewust bezig te zijn met onze ademhaling. Ieder moment dat je bewust met je aandacht bij je ademhaling bent, denk je niet en creëer je ruimte in je hoofd. Door die ruimte ontstaat er weer plek voor creativiteit, plezier, lachen, en heldere inzichten. Pas als er ruimte is, kan je verlangen verder invulling krijgen. We geven je 5 tips om je eigen ruimte in te nemen. Speciaal voor mensen die dit heel lastig vinden in het leven. Kijk wat bij je past en ga oefenen. 1. Stel je iedere keer dat je op de WC bent de vraag: ‘Hoe is het met mij?’. Voel even in je lijf wat er te voelen valt. Ben je onrustig, gehaast, gespannen, vrolijk, relaxed etc.? 2. Gun jezelf een keer per dag een ‘kop-thee-moment’. Dit betekent dat je tegen je hele omgeving, inclusief kinderen, zegt: “Als ik mijn thee op heb, dan ben ik er helemaal voor je” en gun jezelf minstens 10-15 minuten theetijd. 3. Ga een keer per week een wandeling maken en probeer iedere keer als je weerstand voelt of je ongemakkelijk voelt (omdat je er bijvoorbeeld helemaal niets aan vindt) te lopen op je ademhaling… 3 passen op je inademing en 5 passen op je uitademing (afhankelijk van je snelheid kan 4 om 6 ook). De ademhaling ‘uit’ is dus iedere keer 2 passen langer. 4. Ga eens in een café zitten en bestel een kopje koffie en doe niets anders dan lekker zitten (geen tijdschrift, geen telefoon). 5. Ga mediteren (5 minuten met je aandacht bij je ademhaling zijn en iedere keer dat je afdwaalt, ga je, zonder er iets van te vinden, weer terug naar je ademhaling). Doe dit een keer per dag (ga gewoon rechtop zitten in een stoel met de voeten op de vloer en een rechte rug en kruin).