Wie mag de zegen uitspreken?

Tess Winklaar
2025-07-14 14:40:23
Count answers
: 0
Het uitspreken van de zegen is aan een predikant voorbehouden. Hierbij zal echter primair gedacht worden aan de zegen aan het einde van een kerkdienst. De inleiding vermeldt in het kader van een reeks van acht uitgangspunten: de zalving kan toegediend worden door een geordend predikant en voorts door een ieder die daartoe volmacht krijgt van de geloofsgemeenschap. De conclusie is dat voor zover er vanuit de kerkorde iets over gezegd kan worden, het antwoord op de vraag wie mag zegenen en zalven gaat in de richting van: in beginsel ieder gemeentelid, mits gedragen door de geloofsgemeenschap.

Jelte Dogan
2025-07-14 14:39:33
Count answers
: 0
De man of vrouw die de leiding heeft in de gemeente, de predikant, heft daarbij de armen en legt zo de zegen, de kracht van de barmhartige en genadige God, als het ware op de gemeente.
Vaak gebruiken we daarvoor moderne bewoordingen en ook vaak liederen: dan zingen we elkaar Gods zegen toe.
Gebaren horen daar ook bij.
Bijvoorbeeld wanneer we bij een maaltijdviering in een grote kring door onze kerk staan en dan tijdens de zegen onze rechterhand leggen op de linkerschouder van wie naast ons staat.
Zo zijn we verbonden met elkaar én verbonden met de Eeuwige.

Boaz van der Steen
2025-07-14 12:53:28
Count answers
: 0
De zegen aan het einde van de dienst wordt niet uitgesproken door iemand die niet in het ambt bevestigd is: daarin wordt ambtelijk de zegen opgelegd.
Een evangelist die niet in het ambt van dienaar des Woords bevestigd is, hoort zich te onthouden van het uitspreken van de zegen.
Hij strekt geen zegenende handen uit over de gemeente en spreekt een zegenbede uit.
Er is wel plaats voor de zegenbede.
Het hervormde dienstboek geeft als formulering voor een niet-ambtsdrager: ‘De Here geve ons zijn vrede en het eeuwige leven’.
Maar ook de formulering ‘.... zij met ons allen’ kan worden gebruikt.
Daarbij worden door de voorganger niet de handen zegenend op de gemeente gelegd, maar — als bij een bede — gevouwen.

Kyan Kriens
2025-07-14 11:37:31
Count answers
: 0
Er bestaat volgens mij in de reformatorische kerken geen bindende, voorgeschreven liturgische regel als het om het begin en het eind van de kerkdienst gaat. Het is in de loop van de tijd zo gegroeid. Wel zal iedere dominee, als hij geen letterlijke tekst aanhaalt, toch zoveel mogelijk de bijbelse woorden gebruiken en zich zo bij de traditie aansluiten.