Waar zet verdriet zich vast in je lichaam?

Isabella van der Spaendonc
2025-07-16 21:01:58
Count answers
: 0
Verdriet kan verschillende vormen van lichamelijke en emotionele klachten veroorzaken als het niet verwerkt en geuit wordt. Wat niet gevoeld en geuit wordt, zet zich vast in het lichaam, in onze cellen en vormt een blokkade, een pantser zowel lichamelijk als emotioneel. Dit kan zich uiten in verkrampingen, verstarde en hoekige bewegingen en houdingen, een moe gevoel omdat de energie niet meer kan stromen. Het kan ook emotioneel vertaald worden in afstandelijkheid of zelfs vijandigheid, angst voor nabijheid en aanraking, mensen niet meer toe kunnen laten, maar ook het tegenovergestelde kan zich laten zien zoals niet meer op eigen benen kunnen staan en overmatig afhankelijk gedrag.

Anouk van Holland
2025-07-16 20:04:48
Count answers
: 0
Verdriet zet zich vaak vast in de borstkas, vaak ter hoogte van het hart. Opgekropt verdriet, stress, en de pijn van een ‘gebroken hart’ zet zich vaak vast in de borstkas. Emoties die je bewust of onbewust onderdrukt kunnen zich zelfs gaan ‘vastzetten’. Organen, weefsel, spieren en klieren beschikken allemaal over receptoren, deze receptoren zijn in staat om emotionele informatie op te slaan.
Het zijn echter vooral spieren die negatieve emoties tot uiting bergen in de vorm van lichamelijke klachten. Ze proberen ons te waarschuwen dat we emotioneel niet (helemaal) in balans zijn. Je kunt spierspanningen zien als een natuurlijke manier om het onbewuste kenbaar te maken.

Luna van Drenthe
2025-07-16 20:01:42
Count answers
: 0
Verdriet zet zich niet specifiek vast in één deel van je lichaam, maar kent een breed scala aan lichamelijke uitingsvormen. Het verlies activeert het stresssysteem, en het toenemen van de stresshormonen heeft effect op het welzijn. Hieruit kunnen diverse fysieke klachten ontstaan zoals vermoeidheid, lichamelijke pijn, hoofdpijn, een hogere prikkelgevoeligheid en een versnelde hartslag. Deze symptomen kunnen afwisselen en elkaar versterken. Bij sommige personen kunnen ook chronische aandoeningen zoals diabetes ontstaan door de langdurige stress. De plotselinge gebeurtenis heeft een fysieke uitwerking die een schok teweegbrengt in het lichaam, waarbij psychisch en fysiek een klap te verwerken valt en het stresssysteem dusdanig ontregeld raakt dat lichamelijke klachten kunnen optreden.

Amir van Evelingen
2025-07-16 17:50:47
Count answers
: 0
Emoties delen is een goede manier om van de spanning af te komen.
Denk aan een situatie waarin je je bijvoorbeeld boos, bang, verdrietig, angstig, schuldig, jaloers of beschaamd voelde.
Ga terug naar deze situatie en leef je helemaal in.
Wat voel je en waar voel je dit?
Verplaatst het gevoel, of blijft het op één plek?
Hoe zou je het omschrijven?
Volg de energie van de emotie door je lichaam.
Het kan zijn dat het toeneemt tot een piek, waarna het langzaam weer wegebt.
Denk nu aan een situatie waarin je je blij, trots, opgelucht of gelukkig voelde.
Leef je maar weer helemaal in.
Wat gebeurt er nu in je lichaam?
Waar in je lichaam voel je dit?
Verplaatst het zich, of blijft het op één plek?
Hoe zou je het omschrijven?
Volg de energie tot het zijn piek heeft bereikt en voel hoe het daarna weer afneemt.
Laat het maar gebeuren.
Span je spieren nu een voor een aan, begin bij je tenen en eindig bij de spieren in je gezicht.
Doe dan je ogen open en rek je nog even goed uit.
Wanneer je er klaar voor bent, kan je gaan zitten of opstaan.