Welke voedingsmiddelen versterken het aarde-element?

Annabel Merckx
2025-07-17 00:58:10
Count answers
: 0
Een patiënt met een milt-chi- of milt-yangleegte kan het beste twee warme maaltijden per dag gebruiken. Je kan de dag beginnen met warme gierstmuesli.
Voor patiënten met een milt-chi-leegte zijn bovendien gekookte granen en de meeste gekookte groenten aan te bevelen.
Groentesoepen hebben door het lange kookproces zeer veel energie opgeslagen en strelen de milt.
Alle vleessoorten hebben een toniserend effect op chi.
Omdat rundvlees bij het element aarde wordt ingedeeld, is het geschikt om milt-chi te versterken.
Ook groentesoorten zoals wortels, prei, venkel, savooie- en andere kool voorzien in een belangrijke basis bij een milt-chi-leegte.
Een geschikte drank om de milt te versterken is maïshaarthee.
Maïshaarthee harmoniseert het midden en is een goed hulpmiddel bij veel functionele maag-darmklachten.
Hij werkt verlichtend bij winderigheid en galklachten.
De thee kan lange tijd royaal worden gedronken zonder dat er ongewenste bijwerkingen ontstaan.

Vincent Vandenbergh
2025-07-16 23:48:12
Count answers
: 0
Granen: amarant, gierst, zoete rijst, sago, maïs, brood (met gist), gerst
Fruit: abrikoos, appel (zoet), banaan, dadel, druif, honingmeloen, kaki, kers, krent, mango, papaja, peer, perzik, pruim, rozijn, vijg, watermeloen
Groenten: aardappel, asperge, aubergine, avocado, augurken (niet in zuur), boerenkool, bloemkool, broccoli, champignons, Chinesekool, courgette, erwt, mangelwortel, paprika, pompoen, raap, schorseneer, savooiekool, selderij, sojabonen, spinazie, spruitjes, stamboon, stokboon, venkel, wittekool, wortel
Noten/zaden: aardnoten, amandel, cashewnoot, hazelnoten, kastanje, kokos,pijnboompitten, pistache, sesam, walnoot, zonnebloempit,
Vlees/vis: kalf, rund
Kruiden/specerijen: amasake, dragon, kaneel, karwij, pijlwortelmeel, saffraan,vanille, venkelzaadjes
Oliën: Plantaardige oliën
Zuivel: boter, ei, kaas, koeienmelk, kokosmelk, room
Sojaproducten: sojamelk, tempeh, tofu
Zoetmiddelen: amasake, esdoornsiroop, honing, maïssiroop, marsepein, moutsiroop, rietsuiker, rijstsiroop, stevia,
Drinken: appelsap, druivensap, groentesap, honingwijn, likeur, likeurwijn, maïshaarthee, moutbier, venkelthee, zoethoutthee

Sebastiaan Mallien
2025-07-16 23:04:41
Count answers
: 0
Vooral gele, van nature zoete voedingsmiddelen versterken het aarde element.
De zoete smaak bouwt energie op, harmoniseert en bevochtigt het lichaam.
Bovendien ontspant het lichaam door zoetigheid.
Versterkende en herstellende voeding:
Groenten: pompoen, wortel, bataat, alle koolsoorten, venkel en vele andere groenten.
Grainen: gierst, rijst, amarant, maïs.
Vlees: rund en kalfsvlees.
Fruit: zoete appel, dadels, vijgen, druiven, abrikoos, perzik, rozijnen, peer.
Dranken: venkelthee, druivensap, zoethoutthee (niet bij hoge bloeddruk!), appelsap.

Noa Esajas
2025-07-16 22:46:07
Count answers
: 0
Gestoomde groenten, gekiemde zaden en gemberthee zijn daarentegen wél goede voedingsbronnen voor je.
Vermijd zoveel mogelijk rauwkost, zuivel, koude producten en suiker.
Het slib van de Huanghe, de Gele Rivier, in China is rijk aan voedingsstoffen en geel is bovendien is de kleur van een rijp graan- of rijstveld.
De smaak die bij Aarde hoort is zoet.