:

Kan mindfulness helpen bij slapeloosheid?

Adam de Koning
Adam de Koning
2025-07-13 07:40:41
Count answers : 0
0
En laat het nu juist die buitenwereld en de hunkering naar prikkels zijn die uitputting en slapeloosheid veroorzaakt. Slaperigheid maakt het lastig om mindfulness vol te houden, omdat het haaks staat op helder en wakker in het moment zijn. Slaperigheid maakt mindfulness moeilijk, maar toch kunnen we het als meditatie-object nemen. Door de slaperigheid te onderzoeken, kun je ontdekken of het vermoeidheid is, weerstand tegen het mediteren of afkeer van dat wat zich aandient. Als je dit met helderheid waarneemt, kun je dit een onderdeel maken van je meditatie.
Alicia van Vliet
Alicia van Vliet
2025-07-13 06:21:34
Count answers : 0
0
Het wordt met succes ingezet bij de behandeling van angst, depressie en verslaving – en ook bij slaapproblemen heeft het zich ruimschoots bewezen. Stel je eens voor hoeveel spanning je kunt loslaten als je stopt met vechten tegen slapeloosheid. Je creëert ruimte in je hoofd en lichaam om te ontspannen. Soms zelfs zó veel ontspanning dat je vanzelf begint te gapen. Het doel is niet om de gedachten weg te duwen, maar om je reactie erop te veranderen. Laat de trein gewoon voorbijgaan Je ziet hem, misschien groet je hem zelfs even, en je laat hem gaan. Je hebt het misschien al eens ervaren Bijvoorbeeld tijdens een slapeloze nacht waarin je alles al geprobeerd hebt en uiteindelijk de moed opgeeft. Je ligt wakker, maar het verzet stopt. Je accepteert dat slapen er vannacht misschien niet meer in zit. En precies op dat moment, wanneer je loslaat, val je alsnog in slaap.
Maud Feltzer
Maud Feltzer
2025-07-13 03:52:02
Count answers : 0
0
Deze meta-analyse laat zien dat mindfulness effectiever is dan geen interventie of aandachts-controle groepen, maar niet effectiever dan medicatie of cognitieve gedragstherapie. Mindfulness lijkt in zekere mate op ontspanningstraining. Voor fysiotherapeuten die mindfulness willen leren inzetten tijdens hun behandeling of in groepen is er de cursus de Mindful Fysiotherapeut.
Lieve Boogaerts
Lieve Boogaerts
2025-07-13 03:16:14
Count answers : 0
0
Ja, dat kan. Mindfulness draagt bij een stabiele, gezonde slaap, blijkt uit wetenschappelijke studies, en helpt je via twee routes van je slaapproblemen af. Het zorgt ervoor dat je gedurende de dag minder spanning opslaat, en zodoende ’s avonds in bed beter kan ontspannen en slapen. Mocht je nog steeds last van slaapproblemen hebben, dan kun je mindfulness alsnog weer inzetten om volledig tot rust te komen, en uiteindelijk in slaap te vallen. Door mindfulness tijdens de dag toe te passen kun je onrust bij het inslapen voorkomen en zo je slaapprobleem voorgoed gedag zeggen. Probeer voor het slapen minimaal tien minuten aan mindfulness meditatie te doen, hierdoor verwerk je belangrijke gebeurtenissen van de dag.