:

Waarom word ik zo moe van pijn?

Elizabeth Steinmeiern
Elizabeth Steinmeiern
2025-07-01 14:10:44
Count answers : 0
0
Pijn, vaak een symptoom van spierziekten, kan je energie opeten. Pijn maakt het moeilijker om je dagelijkse activiteiten te doen en draagt bij aan de vermoeidheid. Wanneer de spieren niet (meer) voor honderd procent werken, kost inspanning meer energie en dat is vermoeiend.
Lizzy de Bruyn
Lizzy de Bruyn
2025-07-01 13:00:51
Count answers : 0
0
Pijn kost veel energie, omdat door je hersenen je pijnalarm aanstaat, is je lichaam en geest steeds alert en proberen je hersenen je lichaam en je geest naar die pijn toe te krijgen. En dat put uit. Daar word je zo moe van. Daarnaast slaap je slecht doordat je steeds wakker wordt van de pijn. Je moet weer een houding zien te vinden waarin je minder pijn ervaart en weer kunt slapen. Door dat slaaptekort wat zich steeds meer opbouwt, word je uiteindelijk oververmoeid.
Elise van de Elzas
Elise van de Elzas
2025-07-01 11:41:26
Count answers : 0
0
Pijn is een gewaarwording die erop gemaakt is je aandacht te vangen. Je onbewuste brein wil dat je iets aan de situatie doet om te pijn te doen ophouden. Dit vraagt veel energie van je. Vaak blijf je lange tijd met de pijn dezelfde activiteiten doen die je voorheen ook deed. Het herstel duurt alleen steeds langer. De pijn neemt waarschijnlijk ook toe. Langzamerhand ontstaat er een steeds groter verschil tussen wat je doet, de belasting, en wat je feitelijk aan kunt, je belastbaarheid. Vermoeidheid is, net als pijn, een waarschuwingssignaal van het lichaam. Om het rustiger aan te doen of te stoppen omdat je energievoorraad bijna op is. Als je het signaal vermoeidheid negeert, activeert je brein automatisch de aanmaak van stresshormonen; adrenaline en cortisol. Deze hormonen stellen je in staat om toch een prestatie te leveren wanneer de gewone energievoorraad vrijwel op is. De nadelen: de stresshormonen gebruiken energiereserves, hiervoor worden andere weefsels afgebroken, zoals de noodvoorraad energie in de lever en in het spierweefsel. De spieren worden kleiner en dunner. Door pijn gaan mensen vaak slechter slapen omdat het meestal moeilijk is om een lekkere houding te vinden. Of je wordt wakker van de pijn. Door slechtere kwaliteit of minder slaap herstel je minder goed. Je staat al moe op. De energiereserves raken op. Normaal gesproken hebben we energie genoeg voor de hele dag. Indien nodig hebben we energiereserves die gebruikt kunnen worden voor een piekbelasting. Door alle activiteiten die je onderneemt, neemt de energie af gedurende de dag en deze wordt in de nacht weer aangevuld. Als je iedere dag je reserve energie zou aanspreken en/of onvoldoende bijtankt tijdens de slaap, ontstaat er uitputting.