:

Hoe bepaal je de frequentie van een golf?

Jacob Bartels
Jacob Bartels
2025-07-15 07:22:17
Count answers : 0
0
De frequentie is het aantal periodes in één tijdseenheid. Vaak is dit in seconden en dit wordt uitgedrukt in hertz (Hz). Derequentie kan berekend worden met f = 1 / T.
Dana Puig
Dana Puig
2025-07-08 04:42:24
Count answers : 0
0
De frequentie geeft aan hoe vaak een golf voorkomt binnen een bepaalde tijd. Hoe hoger de frequentie, des te dichter komen de golven achter elkaar aan. De eenheid van frequentie is hertz (Hz). Dit betekent eigenlijk trillingen per seconde (s -1 ). Als je weet dat de golfsnelheid 10 m/s is, en de golflengte is 10 cm, wat is dan de frequentie? Je weet 2 van de 3 gegevens, dus deze kan je invullen in de formule. Vervolgens kan je de frequentie uitrekenen. Denk eraan dat de golflengte in meter moet, dus 10 cm = 0,1 m 10 = f ⋅ 0,1 f = 100 De formule is v = f ⋅λ, waarbij v = golfsnelheid (m/s) f = frequentie (Hz) λ = golflengte (m)
Jari Molenaar
Jari Molenaar
2025-07-08 04:27:51
Count answers : 0
0
De frequentie is het aantal trillingen per seconde. Op een grafiek kun je de frequentie letterlijk vinden door te kijken hoe vaak je golf op en neer gaat in een seconde. Echter kun je de frequentie ook berekenen met de formule f=1/T. f is de frequentie in Hertz (Hz). T is de trillingstijd in seconden (s). De trillingstijd is de tijd die nodig is om één volledige trilling te maken.
Thijs van de Brink
Thijs van de Brink
2025-07-08 03:59:07
Count answers : 0
0
De golflengte, “de breedte” van de geluidsgolf, is omgekeerd evenredig met de frequentie. Hoe hoger de frequentie, hoe smaller de golf. Vul een frequentie (Hz) in om de lengte van de golf te berekenen.
Adam Said
Adam Said
2025-07-08 01:31:59
Count answers : 0
0
De golflengte (symbool: ) van een periodiek verschijnsel is de lengte van een golf. Aangezien de periode de tijd is die een golf erover doet om één golflengte af te leggen, is de relatie tussen de golflengte (in m), de frequentie (in Hz) en de voortplantingssnelheid van de golf (in m/s): De golflengte van geluid speelt onder andere een rol in de weergave van met name lage tonen in kleine ruimtes en bij het ontwerp van onder meer blaasinstrumenten, snaarinstrumenten en luidsprekers. In de radiotechniek werd de golflengte vroeger gebruikt om aan te geven waar een zender op de afstemschaal te vinden was. Voor de afstemming gebruikt men de frequentie, maar desondanks leest men vaak het woord "golflengte" boven een lijst met frequenties.