Is een slapend been gevaarlijk?

Isabelle Thomas
2025-07-01 21:32:46
Count answers
: 0
Slapende ledematen zijn meestal onschuldig. Toch zijn er situaties waarin het verstandig is om even langs te gaan bij de dokter: Als het heel vaak gebeurt: Als je herhaaldelijk wakker wordt met slapende ledematen, kan dit wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals een beknelde zenuw of een circulatiestoornis. Andere symptomen: Als je naast slapende ledematen ook andere symptomen hebt zoals ernstige pijn, zwakte, tintelingen die niet verdwijnen na het veranderen van houding, of problemen met je evenwicht of coördinatie, is het verstandig om medische hulp te zoeken. Langdurige gevoelloosheid: Als het gevoel van gevoelloosheid echt lang aanhoudt, zelfs nadat je van houding verandert, kan dat wijzen op zenuwschade.

Féline Meyer
2025-07-01 21:27:02
Count answers
: 0
Een doof gevoel in je been is een vervelende pijnklacht die veel invloed kan hebben op je dagelijkse bezigheden. Hoewel er vaak geen reden is tot pandek is het wel van belang om er wat aan te doen. We spreken in dit geval ook wel van ischias. Naast een doof gevoel in je been kan je last krijgen van de volgende symptomen: Spierkramp in één been Tintelingen in je been Pijn na lange tijd stilzitten Moeite om rechtop te staan.

Kian Hulshouts
2025-07-01 21:00:32
Count answers
: 0
Een zeer pijnlijk en prikkend gevoel in je voet wanneer je lang in dezelfde ‘geknelde’ of gekruiste houding hebt gezeten, of een lamme arm omdat je er ’s nachts in je slaap te lang op hebt gelegen, dat heet paresthesie.
Je arm of voet is soms zelfs helemaal slap en is als het ware ‘in slaap gevallen' omdat de bloedtoevoer naar bepaalde zenuwen wordt afgeremd.
Die beknelde zenuwen kunnen in dat geval geen prikkels vanuit je hersenen meer doorgeven aan de voet of arm in kwestie.
Door rustig te bewegen, komt de bloedcirculatie weer op gang.
Met een slapende voet of been is dat niet altijd evident, maar je kunt die ook met je handen bewerken: wrijf met beide handen van bovenaan je dij naar je voet toe terwijl je een lichte druk uitoefent.

Alicia de Groot
2025-07-01 20:38:12
Count answers
: 0
In de meeste gevallen is het dus een onschuldig verschijnsel. Heb je echter vaak last van een slapend lichaamsdeel, dan is het wellicht verstandig contact op te nemen met een huisarts. Ook andere aandoeningen, zoals suikerziekte of schildklierproblemen, kunnen namelijk dit ‘slapende’ gevoel veroorzaken.

Sten Dogan
2025-07-01 20:35:55
Count answers
: 0
In principe kunnen slapende ledematen geen kwaad.
Je eigen hersenen behoeden je ledematen dus voor permanente schade door een afknelling.
Wanneer je heel vaak zonder duidelijke oorzaak last hebt van dit verschijnsel is het verstandig om een bezoekje te brengen aan de fysiotherapeut om een aandoening van bijvoorbeeld het zenuwstelsel uit te sluiten.

Kai Evers
2025-07-01 19:13:22
Count answers
: 0
Het ongemak gaat vanzelf weer over als je je arm of been hebt 'bevrijd' uit zijn onhandige positie. Er is dus niks mis met je hersenen, je zenuwen of je bloedvaten. Het is ook niet zo dat een slapend been eerder breekt als je erop gaat staan. Met een slaapbeen ga je niet naar de dokter. Even van houding veranderen volstaat. Heb je vaker last van een verdoofd gevoel of tintelingen in je lichaam als er geen aanwijsbare oorzaak is? Dan is het wel raadzaam om een arts te raadplegen, want paresthesie is een verschijnsel dat bij heel veel aandoeningen kan horen. Die zijn heel wat minder onschuldig.
Lees ook
- Wat zijn de oorzaken van slapende handen?
- Wat is de oorzaak van slapende ledematen?
- Hoe kom je van een slaapbeen af?
- Wat zijn spasmen in je slaap?
- Waarom vallen mijn handen 's nachts in slaap?
- Hoe krijg je een slapende hand weg?
- Kan slapende ledematen kwaad?
- Wat kun je doen tegen slapende benen?
- Waarom vallen mijn vingers in slaap tijdens het slapen?