Wat doen mensen en dieren met CO2?

Dion Meyer
2025-06-27 17:18:37
Count answers
: 0
Dieren en mensen gebruiken koolstof in de vorm van koolstofdioxide tijdens de ademhaling, waarbij het door ons lichaam wordt uitgestoten bij het uitademen.
Planten gebruiken CO2 bijvoorbeeld in het proces van fotosynthese om zuurstof te produceren.

Elise Brouwer
2025-06-27 17:01:21
Count answers
: 0
Dieren spelen een belangrijke rol in het tegengaan van de klimaatcrisis. De iconische bosolifant leeft in de tropische wouden van Centraal-Afrika. Hij vertrapt en eet vooral de snel groeiende boompjes, zodat trager groeiende bomen zich beter kunnen ontwikkelen. En juist díe bomen houden een enorme hoeveelheid CO2 vast.
De walvis is een belangrijke bondgenoot voor de opvang van CO2. Zijn uitwerpselen zijn voedsel voor het fytoplankton. En dat plankton – microscopisch kleine plantjes die aan het wateroppervlak drijven – vangt CO2 op en zetten het om in zuurstof.
Bovendien verzamelen walvissen in hun lichaam tientallen tonnen CO2, die eeuwenlang zullen worden vastgehouden, ook wanneer de walvis sterft en naar de oceaanbodem zinkt.
Tijgers spelen een sleutelrol in het gezond houden van bossen en helpen daardoor mee aan het tegengaan van klimaatverandering. In India werd vastgesteld dat bossen waarin tijgers voorkomen driemaal zoveel koolstof bevatten als bossen waar de tijgerpopulaties werden uitgeroeid.
Olifanten, zebra’s, bizons, neushoorns en andere wilde grote grazers verminderen de kans op branden doordat ze struikgewas en ander houtig groen aanvreten dat anders vlam kan vatten.
Mensen kunnen bijdragen door de natuur en dieren te beschermen.

Tijn Doorhof
2025-06-27 16:14:33
Count answers
: 0
Mensen en dieren doen niets zelf met CO2, volgens de tekst. Wel worden er diverse pogingen gedaan om de uitstoot van CO2 te compenseren. Dit doen ze door het gebruik van zonnepanelen, waarmee ze hun eigen stroom opwekken en een deel hiervan teruggeven aan het elektriciteitsnet. Ook het planten van bomen is een methode om CO2 uit de atmosfeer te halen, dit omdat bomen CO2 opnemen uit de atmosfeer tijdens de fotosynthese. Het spreekt voor zich dat dit niet per sé een bewuste actie van dieren is.

Indy Vos
2025-06-27 15:46:02
Count answers
: 0
De ene helft CO2 die wij uitstoten, blijft in de lucht hangen. De andere helft van de CO2 wordt opgenomen door bomen, planten, oceanen en ook door dieren. Dieren, zoals de walvis, bosolifant en zeeotter, helpen dus tegen klimaatverandering. De walvis neemt CO2 op via zijn poep. Walvispoep is heerlijk voedsel voor plankton. En plankton – kleine plantjes die in het water drijven – zet CO2 om in zuurstof. De walvis verzamelt ook nog eens CO2 in zijn lichaam. Zelfs wanneer een walvis dood gaat en naar de bodem zakt, neemt hij de CO2 mee. De bosolifant leeft in de tropische wouden van Centraal-Afrika. Hij is ook wel de tuinman van het woud. Als hij loopt, vertrapt hij snel groeiende struiken. Zo krijgen langzaam groeiende bomen meer ruimte om te groeien. En juist die bomen zijn nodig om CO2 op te nemen. Bruinwier, een zeewier-soort, neemt CO2 op. Maar dat bruinwier is het lievelingskostje van zee-egels. Gelukkig is de zeeotter dol op zee-egels. Hij eet er zo veel op een dag, dat de zee-egels niet al het bruinwier op kunnen eten. Zo beschermt de zee-otter, met wat hij eet, het klimaat.
Lees ook
- Wat is het energieveld van de mens?
- Wat maakt mensen anders dan dieren?
- Hoe kan ik energievelden voelen?
- Wat zijn de 7 lagen van een aura?
- Wat is de energiebron van de mens?
- Wat is vermenselijking van dieren?
- Evolueren mensen nog steeds?
- Hoe kan ik mij energieker voelen?
- Wat betekent het om hoog in je energie te zitten?