Wat is het verschil tussen curry en kerrie?

Isabel Said
2025-07-13 11:58:09
Count answers
: 0
Kerrie en curry worden in elk geval allebei gebruikt om kruidige gerechten aan te duiden. Kerrie is een kruidenmengsel. De term kerrie stamt van het woord kari, wat 'saus' of 'gerecht' betekent in het Tamil. Waar men met kerrie het kruidenmengsel aanduidt, slaat de term curry op kruidige gerechten zoals die vaak in de Zuid-Aziatische keuken worden bereid. Wellicht dat hierdoor de verwarring is ontstaan. Echter wordt kerrie dus gebruikt om de kruidenmix aan te geven terwijl curry een verzamelnaam is voor de verschillende kruidige gerechten.

Joël Evers
2025-07-13 11:38:06
Count answers
: 0
Curry en kerrie zijn standaardtaal in het hele taalgebied in de betekenis ‘specerijenmengsel in poedervorm, met onder meer kurkumawortel’.
De woorden kerrie en kerriepoeder worden vooral in Nederland gebruikt.
Het woord curry wordt ook gebruikt in de betekenis ‘Indiase bereiding die bestaat uit een combinatie van kruiden, specerijen, groenten en soms vlees of vis’.
Er zijn verschillende soorten curry’s, zoals groentecurry, kipcurry, schapencurry en viscurry.

Maria Aslan
2025-07-13 11:27:44
Count answers
: 0
Het belangrijkste verschil tussen kerrie en curry ligt in hun oorsprong en toepassingen. Kerrie is een poeder of mengsel van specerijen dat zijn oorsprong vindt in de Indiase keuken. Het bevat vaak een combinatie van kruiden zoals kurkuma, komijn, koriander en fenegriek. Kerrie wordt gebruikt als smaakmaker in diverse gerechten, waaronder stoofschotels, soepen en marinades. Aan de andere kant is curry een gerecht op basis van vlees, groenten of peulvruchten dat wordt bereid met een saus op basis van kerrie en andere ingrediënten zoals kokosmelk, tomaten en specerijen. Kortom, kerrie is een specerijenmengsel, terwijl curry een gerecht is dat dit mengsel als basis gebruikt voor smaakvolle maaltijden.

Rick Malik
2025-07-13 11:16:21
Count answers
: 0
In India heet de mengeling ‘masala’.
De gele kleur is afkomstig van kurkuma, dit is altijd een bestanddeel van de specerijenmix.
India kent naast gele kerrie ook een rode kerrie waarbij de rode kleur afkomstig is van rode pepers.

Madelief van Maaren
2025-07-13 10:03:56
Count answers
: 0
Kerrie komt oorspronkelijk uit India. Het woord stamt af van kari, wat ‘gekruide saus’ betekent.
De Britten waren gek op Indiase kari; dat moesten ze thuis ook hebben.
Ze maakten daarom zelf een kruidenmix in poedervorm, dat ze de naam curry powder gaven.
Curry powder stak de Noordzee over, naar ons kikkerlandje, en zo zijn wij ook in aanraking gekomen met het mengsel.
Wij noemen het alleen geen curry powder, maar kerrie.
In Engeland is het wel één pot nat.
Daar staat curry voor de specerijen- en kruidenmix, de saus én het gerecht.
Oftewel: de saus noemen wij curry, de droge specerijen- en kruidenmix (masala) noemen wij kerrie.

Maryam Mol
2025-07-13 07:35:26
Count answers
: 0
Curry is vergelijkbaar met de Surinaamse masala, doch heeft een andere kruidensamenstelling; de Engelse aanduiding curry wordt gebruikt voor de masala uit India. Kerrie is een aangepaste versie van masala of curry, aangezien het met andere kruiden en specerijen wordt bereid; bovendien zijn deze kruiden en specerijen niet geroosterd. Hierdoor heeft kerrie een andere smaak als masala of curry.

Jayden Smith
2025-07-13 07:00:48
Count answers
: 0
Het is niet weg te denken uit de Nederlandse keukenkastjes: kerrie. Een gele smaakmaker die je overal op of doorheen kunt doen. Maar wat is curry dan? We gebruiken dit woord in Nederland ook voor verschillende producten en gerechten.
Kerrie vindt zijn oorsprong in India, waar het afstamt van het Tamil-woord kari. Dit betekent ‘gekruide saus’, en wordt in het Engels curry genoemd. De samenstelling van deze gekruide saus verschilt per regio, maar bevat traditioneel gezien altijd kari patta.
Als kolonie stond India lange tijd onder controle van de Engelsen. En deze Britse kolonisten wilden thuis ook wel zo’n lekker Indiase kari maken. Ze bedachten daarom een kruidenmix in poedervorm die ze curry powder noemden. Via de Engelsen deed dit currypoeder ook zijn intrede in Nederland, en kreeg het de naam kerrie.
Terwijl de pasta, saus en het gerecht wel gewoon curry genoemd worden. Ben je in Engeland? Daar geven ze zowel de kruiden, saus als het gerecht de naam curry, al dan niet toegespitst op de specifieke soort.
Lees ook
- Wat zijn de symptomen van geopatische stress?
- Wat zijn vijf veelvoorkomende klachten als gevolg van stress?
- Wat is het Nederlandse woord voor curry?
- Kan je tikka masala op voorhand maken?
- Hoe merk ik dat mijn lichaam uitgeput is?
- Wat zijn de symptomen van maagstress?
- Wat is curryworst in het Engels?
- Welke ingrediënten heb je nodig voor kip tikka masala?