:

Kan je kinetische energie opslaan?

Kian Çakir
Kian Çakir
2025-07-12 17:04:26
Count answers : 0
0
Elektriciteit opslaan in de vorm van kinetische energie Het vliegwiel Een zeer zware massa (wiel, cilinder,...) wordt door een motor aan het draaien gebracht en drijft een generator aan die elektriciteit produceert door geleidelijk aan te vertragen. In de jaren zestig reden in België stille elektrische autobussen rond, die volgens hetzelfde principe werkten. Met de kinetische energie die in hun vliegwiel was opgebouwd, konden ze meerdere kilometers afleggen.
Ilse Verhoeven
Ilse Verhoeven
2025-07-12 16:54:09
Count answers : 0
0
De motor en aandrijving van ABB haalt overtollige elektrische energie van het net en gebruikt die om de rotatiesnelheid van het vliegwiel op te voeren, waardoor het als kinetische energie wordt opgeslagen. Wanneer een snelle injectie van energie nodig is om de netfrequentie stabiel te houden, zet de regeneratieve aandrijving de kinetische energie van het vliegwiel binnen enkele milliseconden om in elektrische energie. Dit systeem, dat sinds april 2022 volledig operationeel is, kan energie met een snelle respons van milliseconden afgeven en opslaan.
Giel Beernink
Giel Beernink
2025-07-12 15:35:04
Count answers : 0
0
Met het vliegwiel van het Nijmeegse QuinteQ Energy kun je energie opslaan en afgeven op de momenten waarop je het nodig hebt. Het vliegwiel van QuinteQ Energy is een grote jongen, ongeveer het formaat van een grote koelkast. De motor gaat aan zodra je elektriciteit aan het vliegwiel toevoegt. Die laat het vliegwiel (een carbon rotor in een vacuüm vat) op hoge snelheid draaien. Het resultaat? De energie die je hebt opgewekt, bijvoorbeeld met een windmolen, zit nu in het draai- ende vliegwiel. Dat noemen we ook wel kinetische energie (bewegingsenergie). Heb je de energie weer nodig? Dan remt de generator het vliegwiel af. De energie die daarbij vrijkomt, wordt weer omgezet in elektriciteit. Een groot voordeel van het vliegwiel is dat je hem nagenoeg onbeperkt kunt gebruiken. ‘Een geavanceerde industriële batterij kun je zo’n 5000 tot 10.000 keer opladen’, vertelt Vosbeek. Maar dan is het beste er wel vanaf. ‘Ons vliegwiel kun je 350.000 keer laden en weer ontladen.’ Waarschijnlijk gaat hij daarna ook nog een tijd mee. ‘Maar we moesten ergens een limiet stellen.’ Hij laadt en ontlaadt ook tien tot twintig keer sneller dan een batterij. Binnen drie tot zes minuten is het hele vliegwiel leeggetrokken.