:

Kan 380 kV ondergronds?

Linn van Stralen
Linn van Stralen
2025-07-12 13:30:50
Count answers : 0
0
Een hoogspanningslijn die wordt uitgebaat op 380kV ondergronds aanleggen houdt risico’s in. Ondergrondse kabels gedragen zich elektrisch anders dan bovengrondse hoogspanningslijnen. Dit leidt tot een verlies aan transportcapaciteit. Om dit te compenseren moeten op verschillende plaatsen langs het traject extra toestellen worden geïnstalleerd. Door de combinatie van kabels en spoelen ontstaan resonanties. Dit is vergelijkbaar met een radio waarbij meerdere stoorzenders continu van frequentie veranderen. Kabels en spoelen kunnen een ‘verstoring’ veroorzaken in het naburige elektriciteitsnet. Dit brengt de stabiliteit van het volledige elektriciteitsnet in gevaar. Bovendien kan Elia bij een bovengrondse hoogspanningslijn makkelijker defecten opsporen en onderhoud uitvoeren. Voor deze hoogspanningslijn is het mogelijk om bestaande elektriciteitsdraden te vervangen door elektriciteitsdraden met een grotere transportcapaciteit. Dit kan gebeuren mits het versterken van de funderingen en ijzerwerk van 64 bestaande masten en het vervangen van 6 masten. Hierdoor moet geen nieuwe, kostbare open ruimte worden aangesneden. Bij een ondergronds alternatief moeten meerdere kabels op een bepaalde afstand van elkaar worden geplaatst. Ondergrondse kabels koelen minder goed af. Hierdoor is bij een ondergronds alternatief een werfzone van ongeveer 70 meter breed nodig. Die ruimte is onmogelijk te voorzien rekening houdend met de verschillende omgevingsfactoren. Het is goedkoper om over een lengte van 32 kilometer een bestaande bovengrondse hoogspanningslijn te versterken dan een volledig nieuwe ondergrondse kabel aan te leggen. De aanleg van een ondergrondse kabelverbinding is 6 maal duurder. Dit is omdat meer kabels nodig zijn en de werken langer duren. Daarnaast is ook het jaarlijks onderhoud van een ondergrondse kabel 2 à 3 maal duurder dan een bovengrondse hoogspanningslijn.
Noud van der Heyden
Noud van der Heyden
2025-07-12 13:21:29
Count answers : 0
0
Helaas zijn deze 380kV-lijnen niet geschikt om ondergronds te gaan, aldus TenneT. Leg de intentie vast om alle mogelijke moeite te doen om eventueel toekomstige 380kV-hoogspanningslijnen toch ondergronds aan te leggen. Aan de argumenten van technische en financiële onhaalbaarheid mag niet onverkort vastgehouden worden. Het leefklimaat van duizenden burgers, maar ook het perspectief van fauna en flora, moeten veel zwaarder gaan meewegen. Bovendien gaat Nederland er prat op een hoog technisch en innovatief vermogen te bezitten. Ga deze technische uitdaging voor het ondergronds aanleggen van 380kV-lijnen daarom ook aan.
Suus de Pruyssenaere de la Woestijne
Suus de Pruyssenaere de la Woestijne
2025-07-12 12:15:51
Count answers : 0
0
TenneT gaat op verzoek van het ministerie van Economische Zaken & Klimaat onderzoeken of een ondergrondse 380 kV-verbinding op Zuid-Beveland voor het project 380 kV Zeeuws-Vlaanderen nettechnisch mogelijk is. Alleen in gebieden met een bijzonder complexe omgeving, met name voor kortere trajecten waar inpassing bovengronds vrijwel onmogelijk is, kan ondergrondse aanleg worden overwogen. Ondergrondse 380 kV-kabels hebben veel nadelen die effect hebben op de leveringszekerheid. Daarom zijn we zeer terughoudend in het toepassen van ondergrondse wisselstroomkabels op 380 kV-spanningsniveau. Het feit dat we een berekening gaan uitvoeren, betekent daarmee dus niet automatisch dat de verbinding ook daadwerkelijk ondergronds kan worden aangelegd.
Wessel van der Horst
Wessel van der Horst
2025-07-12 12:07:20
Count answers : 0
0
380 kV-netwerk uit het oogpunt van leveringszekerheid in totaal slechts 20 km ondergronds aangelegd kan worden. Deze 20 km zijn door het kabinet gereserveerd voor de Randstad 380 kV-hoogspanningsverbinding. Het kabinet vindt dat in het gehele Nederlandse 380 kV-netwerk uit het oogpunt van leveringszekerheid in totaal slechts 20 km ondergronds aangelegd kan worden.
Niek de Bruijn
Niek de Bruijn
2025-07-12 11:18:16
Count answers : 0
0
Het antwoord is: Variant Geel met opstijgpunt B: dit opstijgpunt ligt 700 meter verder aan de westkant van de buisleidingenstraat ter hoogte van de Huijbergsebaan. Het tracé gaat dan vanaf de A4 ongeveer 700 meter verder ondergronds in de buisleidingenstraat tot aan de Huijbergsebaan. Variant Groen met eigen opstijgpunt: dit opstijgpunt ligt eveneens 700 meter verder, maar nu aan de oostkant van de buisleidingenstraat ter hoogte van de Huijbergsebaan. Ook dit tracé gaat vanaf de A4 ongeveer 700 meter ondergronds in de buisleidingenstraat tot aan de Huijbergsebaan. De motie wordt verzocht om het tracé vanaf de Huijbergsebaan tot ongeveer 2,5km verderop aan te merken als knelpunt en dat een ondergronds tracé in de buisleidingenstraat voor dit tracé als alternatief moet worden onderzocht. Dit alles om een enorme bomenkap in het Natura-2000gebied te voorkomen. Het bewonerscomité is bij de bovenstaande beschreven ontwikkelingen van de Samenwerkende Belanghebbenden Brabantse Wal informatief betrokken en steunt het voorgestelde alternatief: een ondergrondse verkabeling in de buisleidingenstraat voor het tracé vanaf de Huijbergsebaan tot ongeveer 2,5 km. verderop, aansluitend op het ondergrondse tracé tot aan de Huijbergsebaan nabij Heimolen.
Jort de Bruyn
Jort de Bruyn
2025-07-12 11:09:54
Count answers : 0
0
380 kV kilovolt (kilovolt) lijn De sterkte van het magneetveld in de buurt van ondergrondse hoogspanningskabels hangt niet alleen af van de stroom die door de kabels gaat. Als de kabels op grotere diepte liggen, bijvoorbeeld bij een boring op 10- 15 meter diepte, zal het magneetveld boven de grond ook lager zijn. Omdat de grond het magneetveld niet tegenhoudt, is er ook bovengronds een magneetveld aanwezig.
Fien Koçak
Fien Koçak
2025-07-12 09:24:28
Count answers : 0
0
Een ondergrondse 380 kV-kabel is tien keer zo gevoelig voor storingen en het duurt veel langer om deze te repareren. Bovengrondse verbindingen (voor het 220- en 380 kV-net) zijn minder gevoelig voor storingen. Ze zijn gemakkelijker te inspecteren en sneller te repareren als er tóch een storing is. Nieuwe elektriciteitsverbindingen van 380 kV en 220 kV leggen we bovengronds aan.
Thijs van de Brink
Thijs van de Brink
2025-07-12 07:42:28
Count answers : 0
0
TenneT gaat– bij wijze van uitzondering - onderzoeken of een ondergrondse 380 kV-verbinding op Zuid-Beveland voor het project 380 kV Zeeuws-Vlaanderen nettechnisch mogelijk is. Ondergrondse 380 kV-kabels hebben veel nadelen die effect hebben op de leveringszekerheid. TenneT en het ministerie van EZK hanteren bij nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbindingen het principe “bovengronds, tenzij’. Alleen in gebieden met een bijzonder complexe omgeving, met name voor kortere trajecten waar inpassing bovengronds vrijwel onmogelijk is, kan ondergrondse aanleg worden overwogen. Het ministerie van EZK heeft TenneT gevraagd een uitzondering te maken en ook de mogelijkheden voor verkabeling bij het resterende 380 kV-tracé op land, tussen de Westerschelde en de verbinding Borssele – Rilland, te onderzoeken. De komende periode gaat TenneT de nettechnische berekeningen uitvoeren voor een kort landtracé van ongeveer 3 à 4 kilometer.