:

Wat is energieneutraal bouwen?

Eline Simonis
Eline Simonis
2025-07-13 20:50:55
Count answers : 0
0
Bij energieneutraal bouwen wordt een woning zo ingericht dat deze woning zelf alle energie opwekt die de woning gebruikt. Hierbij is er sprake van twee soorten energiegebruik: 1. Gebouwgebonden: alle stroom die de woning gebruikt zoals de verwarming, warm tapwater, koeling en ventilatie. 2. Niet gebouwgebonden: alle energie die je als bewoner gebruikt. Energieneutraal bouwen kan je omschrijven als het duurzaam opwekken van alle gebouwgebonden energiegebruik. De slimste manier om dit te doen, is met zonnepanelen. Je hoeft dan alleen nog stroom af te nemen voor je eigen – niet gebouwgebonden – gebruik.
Mila Jorlink
Mila Jorlink
2025-07-13 20:44:19
Count answers : 0
0
Energieneutraal bouwen zit stevig in de lift, en daar zijn goede redenen voor! Dankzij energieneutrale gebouwen verbruiken we veel minder en kunnen we komaf maken met vervuilende fossiele brandstoffen. Energiezuinig bouwen kan op verschillende manieren. Een BEN-woning of bijna-energieneutrale woning is een concept dat de laatste jaren steeds populairder wordt. Dat is ook niet vreemd, aangezien de BEN-norm sinds 2021 verplicht is voor alle nieuwbouwwoningen. Een BEN-woning is niet volledig energieneutraal, maar wel voldoende energieneutraal om lage energiekosten te hebben en een goede constante temperatuur aan te houden in het huis. Een nul-op-de-meter-woning gaat nog een stapje verder. Zoals de naam het al zegt, staat de meter in dit energieneutraal huis helemaal op nul. Dat betekent dat de woning evenveel energie opwekt als het verbruikt. Energieneutraal bouwen begint met een goed ventilatiesysteem en kwalitatieve isolatie. Dankzij duurzame materialen zal je zo minder energie verbruiken aan het verwarmen van je woning, en blijft je binnen een constante temperatuur aanhouden, zelfs bij een lage temperatuur buiten. Een gasaansluiting? Niet nodig! Jij kan volledig vertrouwen op duurzame energie via het elektriciteitsnet en natuurlijk de hernieuwbare energie die je zelf opwekt. Zonne-energie opwekken of een warmtepomp laten installeren is cruciaal om je woning (bijna) energieneutraal te maken.
Catharina Çelik
Catharina Çelik
2025-07-13 19:03:37
Count answers : 0
0
Een duurzame woning die geen externe energie meer nodig heeft voor verwarming, koeling of verwarmd water, maar zelf voor zijn energievoorziening zorgt, noemen we een energieneutrale woning. Een energieneutraal huis heeft een jaarlijks energieverbruik van nul of wekt zijn eigen energie op. Het energieneutrale huis heeft geen energietoevoer van buitenaf afkomstig van fossiele of nucleaire brandstoffen nodig, maar zorgt voor zijn eigen energieaanvoer. Bij het bouwen van een energieneutraal huis wordt al gelet op een aantal punten. Zo dient de oriëntatie op de zon gunstig te zijn. Met een gunstige positie ten opzichte van de zon, leveren zonnepanelen de meeste energie. Een ander punt waar bij het energieneutraal bouwen rekening mee gehouden kan worden zijn energiezuinige verlichting en apparatuur plaatsen en een goede isolatie aanbrengen.