:

Welke dieren kunnen tegen straling?

Matthijs Willems
Matthijs Willems
2025-07-12 12:25:02
Count answers : 0
0
Fruitvliegjes zijn enorm irritant kunnen zijn. Dat niet alleen, ze zijn ook nog eens lastig te verwoesten. Ze hebben namelijk enorm kleine lichamen, wat een groot voordeel is wanneer er radioactieve deeltjes in de lucht zweven. Ze nemen daardoor de deeltjes niet op zoals grotere dieren dat doen. Sterker nog: ze kunnen straling van 64.000 rad overleven. Er is geen uitgebreid onderzoek gedaan naar schorpioenen en hoeveel radiatie ze kunnen verdragen, maar er wordt gedacht dat deze dieren goed bestand zijn tegen een nucleaire ramp. Ze kunnen namelijk driehonderd keer meer radiatie verdragen dan mensen. Het is geen pretje om een kakkerlak in je huis te zien, maar wist je dat dit eigenlijk enorm sterke dieren zijn? Bijna alle kakkerlakken kunnen een lage hoeveelheid radiatie overleven. Maar liefst 20% van deze beestjes vindt zelfs een grote hoeveelheid geen enkel probleem. De Fundulus heteroclitus heteroclitus is een vis die bij de groep killivisjes hoort. Ze zien er niet speciaal uit, maar dat zijn ze wel. Ze kunnen namelijk in de meest vieze en bevuilde delen van de oceaan leven. Het is ook geen probleem wanneer er radioactieve delen in het water zitten. Ze kunnen namelijk in de meest extreme omstandigheden overleven, van enorm hoge tot enorm lage temperaturen en in plekken zonder zuurstof. Ook radiatie is geen probleem voor deze microscopische wezentjes. Wetenschappers denken namelijk dat deze bacterie een onbeperkte hoeveelheid radiatie kan verdragen. Dat is maar goed ook, want het is wel eens voorgekomen dat de deinococcus radiodurans in kernreactoren gevonden werd. Hij overleeft dus moeiteloos in extreem grote hoeveelheden straling.
Nikki van den Bosch
Nikki van den Bosch
2025-07-12 12:00:37
Count answers : 0
0
Fruitvliegen overleven een atoombom eerder dan een kakkerlak. Al in 1963 vonden Amerikaanse onderzoekers van het Virginia Polytechnic Institute in Blacksburg dat kakkerlakken een 6 tot 15 keer zo’n hoge dosis radioactieve straling kunnen overleven als mensen. Een aantal andere insecten is veel beter bestand tegen radioactiviteit. Zo leggen fruitvliegen pas bij 640 Gray het loodje, terwijl de habrobracon, een parasitaire wesp, zelfs 1800 Gray aankan. Er is een organisme waar iedereen het tegen af moet leggen: de bacterie Deinococcus radiodurans. Die overleeft een dosis van maar liefst 5000 Gray. Hoe doet hij dat? Zoals je inmiddels weet beschadigt radioactieve straling je DNA. Maar dat is niet zo'n probleem voor deze bacterie, omdat hij extreem goed is in het repareren ervan.
Jort van den Heuvel
Jort van den Heuvel
2025-07-12 11:18:54
Count answers : 0
0
De meeste dieren zijn volgens Huiskamp minder gevoelig voor radioactieve straling dan mensen. Dat zag je ook in Tsjernobyl, aldus Huiskamp. Er was daar enige tijd na de ramp een enorme toename van herten en vossen. Die gedijen er nog steeds beter dan in andere gebieden, omdat ze er rustig kunnen leven, niet gestoord door mensen die jagen, ontbossen en branden veroorzaken. Het is een soort paradijs geworden voor dieren. Over het algemeen kan je zeggen dat mensen ongeveer 1,5 keer gevoeliger zijn voor straling dan dieren. Bij bepaalde doses kan de vruchtbaarheid van dieren teruglopen, net als bij mensen. Je ziet dat vissen minder eitjes leggen en dat de zaadkwaliteit van herten tijdelijk minder wordt. Bij zoogdieren zie je ook dat het beenmerg aangetast wordt. Dat herstelt zich na verloop van tijd zelf weer, aldus Huiskamp.
Jelte Bakker
Jelte Bakker
2025-07-12 11:18:19
Count answers : 0
0
.none
Lauren Schokman
Lauren Schokman
2025-07-12 08:49:36
Count answers : 0
0
Rondwormen blijken dus óf mega weerstand te hebben tegen deze straling óf extreem snel te herstellen. Net als voor de rondworm is een lading straling voor het beerdiertje geen enkel probleem. Sterker nog: dit beest is niet dood te krijgen. Wie ook niet bang hoeft te zijn voor radioactieve straling, is de kakkerlak. Want die overleeft een atoombom met gemak. Naast rondwormen leven ook wilde paarden, wolven en bevers in het gebied rondom Tsjernobyl.
Robin Vink
Robin Vink
2025-07-12 08:14:42
Count answers : 0
0
Bacteriën, knaagdieren en vogels leven in de CEZ. Oosterse boomkikkers leven in de CEZ. Duizenden wilde honden leven in de CEZ.